"Předložte relevantní důkazy," vyzval Švejnar Topolánka

Zleva: Martin Bursík, Jiří Čunek, moderátor Václav Moravec, Jiří Paroubek a Vojtěch Filip, foto: ČTK

Čas do páteční volby prezidenta se krátí. Podle průzkumu jsou veřejné preference obou kandidátů Václava Klause i Jana Švejnara přibližně vyrovnané. Do zákulisních jednání sice nevidíme, ale jak vyplývá z veřejných vystoupení a debat českých politiků (na nichž volba hlavy státu spočívá), napětí velmi roste. Jan Švejnar například musel v posledních dnech vysvětlovat styky svého otce s StB a nejnověji byl nařčen z korupčního financování své volební kampaně. A to přímo předsedou české vlády.

Zleva: Martin Bursík,  Jiří Čunek,  moderátor Václav Moravec,  Jiří Paroubek a Vojtěch Filip,  foto: ČTK
Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek v pořadu České televize Otázky Václava Moravce zpochybnil financování volební kampaně ekonoma Jana Švejnara. Naznačil spojitost mezi financováním Švejnarovy kampaně a Československou obchodní bankou:

"Jan Švejnar je trochu obětí určitého obchodu, který tady dlouhodobě existuje, tam to prokorupční prostředí určitě existuje, je to na bázi pořád nedokončeného případu ČSOB a nejenom politiků ČSSD. A já musím říct, že tady ten korupční potenciál je. Ta kampaň zcela jistě nestála 500 000 korun, možná v eurech..."

Podle Topolánka se na ní podílejí stejní lidé, jako na kampani bývalé Unie Svobody nebo Vladimíra Špidly - a ty označil za prokorupční koalici.

Švejnar zastává funkci šéfa dozorčí rady ČSOB a v případě zvolení hlavou státu se jí hodlá vzdát. "Své členství v dozorčí radě ČSOB jsem zmrazil v listopadu 2007," sdělil Švejnar v tiskové zprávě. Znamená to podle něj, že se neúčastní žádných jednání, nedostává z ČSOB žádné informace a nepobírá žádnou odměnu. "Byl bych rád," uvedl dále "kdyby ke všem svým tvrzením premiér Topolánek co nejdříve předložil relevantní důkazy." Topolánek už v při vystoupení v televizi uvedl, že své názory dokazovat nemusí.

Jan Švejnar,  foto: ČTK
"Já nemusím své názory ani vykládat ani dokazovat, stejně jako Česká televize nedává důkazy ve svých pořadech o mně."

Šéf ČSSD Jiří Paroubek považuje vyjádření o korupci spojené s ČSOB za "neslýchané a nestoudné" tvrzení.

"Já nevím, o čem to pan premiér blábolí, jak kampaň může být korupční? Já bych připomněl třeba kampaň ODS před loňskými komunálními volbami v Praze, která byla nejméně za 100 milionů korun. To bych tomu věřil, že je korupční. Ale to, když pan Švejnar jede do nějakého města, kde se najme sál, na tom mně nic korupčního nepřipadá. Já myslím, že ODS si v poslední době osvojila mistrně jednu taktiku, je to strana s ohromným korupčním potenciálem, tak ona se vždycky snaží ten škopík špíny vylít na někoho jiného."

Topolánkův koaliční partner, předseda strany zelených Martin Bursík, navrhl a podporuje prezidentského kandidáta Jana Švejnara. Ve vysílání České televize nabádal Topolánka ke zmírnění ostrých slov:

Mirek Topolánek
"Pojďme ubrat napětí. Mně to velmi mrzí, ten výrok na adresu Jana Švejnara. Jan Švejnar je člověk, který je slušný, má vysoké etické a mravní standardy a žádnou obětí není. Tady prostě v demokracii je střídání něco, co je úplně standardní. A já tady cítím v té nervozitě z těch rozhovorů, že to vypadá, jako kdybychom byli na prahu osudového okamžiku. Prostě ta varianta, že Václav Klaus nezvítězí v té volbě, patří k demokracii a je potřeba to úplně v klidu, bez nervozity brát... Já myslím, že nemáme zapotřebí tuhle negativní kampaň a byl bych v tom strašně opatrný, protože je třeba, abychom ještě den po té volbě spolu začali zase pracovat v koalici."

Topolánek o obchodu, jehož je podle něj Švejnar obětí, hovořil proto, aby dodal váhu svému tvzení, že Klaus předmětem žádného takového obchodu není. Sociální demokraté a komunisté totiž tvrdí, že ODS chce získat hlasy lidovců pro Václava Klause výměnou za schválení zákona o majetkovém vyrovnání státu a církví.

Z dvouhodinové televizní debaty Topolánek po hodině vysílání odešel, aby stihl tenisovou soutěž finalistek Fed Cub v Brně. Při cestě překročil povolenou rychlost a v pondělí se omluvil za to, že jeho vůz nepoužíval během celé jízdy majáček.

Kardinál Miloslav Vlk v pondělí vyzval k modlitbám "za dobrou volbu prezidenta republiky a vyzval věřící, aby na tuto událost pamatovali tento týden i ve svých osobních modlitbách." Nijak přitom nenaznačil, kterému z kandidátů dává přednost.