V Pelhřimově představiteli novou Guinnessovu knihu rekordů pro Česko a Slovensko

Miroslav Marek z agentury Dobrý den, foto: ČTK

Zbrusu nová Guinnessova kniha světových rekordů 2008 pro oblast Česka a Slovenska byla představena v Pelhřimově. Akce s názvem Den Guinnessovy knihy se už třetím rokem konají po celém světě všude tam, kde vychází. A to je téměř stovka zemí na všech pěti kontinentech.

Miroslav Marek z agentury Dobrý den,  foto: ČTK
Kromě nového vydání se v Pelhřimově přestavily také zbrusu nové pokusy o zápis do Guinnessovy knihy rekordů na příští rok. A také dva muži, kteří jsou na stránkách celosvětové knihy zaznamenáni. Za Česko to byl Jan Skorkovský. Jak uvedl Miroslav Marek z agentury Dobrý den, je to nejlepší fotbalový driblér na celém světě.

"Jediný muž na této planetě, který dokázal uběhnout maratón, tedy 42.195 metrů, při tom si kopal s míčem a ten míč mu za 7 hodin a 18 minut ani jednou nespadl na zem."

Jan Skorkovský žongluje s různě velikými míčky. Víte, který byl nejmenší a který největší?

Jan Skorkovský,  foto: ČTK
"Nejmenší byl korálek o průměru 10 milimetrů, tedy pokud bude mluvit tady o akci v Pelhřimově. Jinak je schopen žonglovat i tzv. antiperlí, což je bonbonek, který má průměr tři milimetry. Největší míč je možná míč basketbalový. Ale on dokáže žonglovat i známým šišatým míčem na rugby nebo na americký fotbal. Tady v Pelhřimově předvedl několik výkonů, které jsou doslova artistické, protože on si ty míče dokáže z nohy dostat za krk, na hlavu, do očního důlku, do úst a tak dále. Zajímavý je i tím, že k těmto dovednostem nepoužívá vždy vždycky jen míče, ale i předměty jako je třeba pivní plechovka, kokosový ořech, hrací kostka a je v tom skutečně uznávanou jedničkou všude na světě. Jako vyvrcholení celé své fotbalově driblérské kariéry připravuje jakousi fotbalovou encyklopedii dovedností a pokud se to podaří všechno dotáhnout do konce, tak by měla obsahovat kolem 20ti tisíc různých disciplín s nejrůznějšími míčky, ale i s předměty, které na první pohled k tomu vůbec určeny nejsou."

Druhým rekordmanem za Slovensko se stal Milan Roskopf, průkopník nového sportu, který je nazýván silově vytrvalostní žonglování. Je to muž, který dokáže tři čtvrtě minuty žonglovat desetikilogramovými vrhačskými koulemi. Tentokrát předvedl poněkud kuriózní disciplínu s lehkými míčky.

"My jsme ho přilepili podrážkami bot, řekl bych ke stropu, i když to tak docela nebylo. My jsme ho přilepili k jakési desce a tu jsme nechali montážním vozíkem vyzdvihnout do výšky 2,5 metru, takže on visel hlavou dolů jako netopýr a v této pozici se snažil žonglovat bezchybně co nejdelší dobu. Vydržel to jednu minutu a 60 setin vteřiny, čímž překonal o 4 vteřiny dosavadní světový rekord."

10
49.432461100000
15.227150400000
default
49.432461100000
15.227150400000