Jiří Dienstbier kritizuje prezidenta Klause

Jiří Dienstbier, foto: ČTK

Exministr zahraničí Jiří Dienstbier, o kterém se hovoří jako o možném kandidátovi na prezidenta, v České televizi ostře kritizoval svého případného protikandidáta Václava Klause. Dienstbier soudí, že Klaus šíří negativismus vůči Evropské unii a občanské společnosti a vystupuje jako všeználek. Více se dozvíte z příspěvku Martiny Lustigové.

Jiří Dienstbier,  foto: ČTK
"On je takový všeználek. Proti týmům světových klimatologů on ví přesně, že to tak není. Nebo, co se má prezident vměšovat do toho, jaká bude architektura knihovny na Letné. To jsou extrémní postoje, které dokazují, že on vůbec není nadstranický prezident. To je ne něco osobního vůči Václavu Klausovi, ale prostě jiný postoj k životu, k politice," uvedl v neděli v České televizi Jiří Dienstbier. Václav Klaus podle Dienstbiera také "šíří blbou náladu".

Václav Klaus Dientsbierovy výroky komentovat nechce. Českému rozhlasu to potvrdil prezidentův mluvčí Petr Hájek: "Já k tomu mohu za sebe jenom říci, že pan prezident nebude komentovat urážlivé výroky od bývalých politiků, kteří doufají, že se tak zviditelní. Myslím, že si o tom každý udělá svůj obrázek sám."

A jak výroky Jiřího Dienstbiera hodnotí politolog Jiří Pehe? "Vyjádření Jiřího Dienstbiera bylo poměrně ostré, ale na druhou stranu si myslím, že vzhledem k tomu, že se Jiří Dienstbier chce profilovat jako protikandidát Václava Klause nebo jak o tom hovoří česká média jako jakýsi "Antiklaus", tak se samozřejmě musí vymezovat poměrně jasně. A pokud jde o podstatu jeho vyjádření, tak si myslím, že přinejmenším u těch, kteří si nepřejí znovuzvolení Václava Klause, uhodil hřebíček na hlavičku, protože skutečně si myslím, že mnoho lidí, kteří Václava Klause v prezidentské funkci nechtějí, si myslí, že šíří negativní atmosféru."

Jiří Pehe soudí, že Jiří Dienstbier se pouští do něčeho, na co nejsme v českých poměrech dosud zvyklí: "Snaží se být protikandidátem současného prezidenta a myslím si, že v jakékoliv jiné západní zemi by takovýto souboj byl přinejmenším stejně vyhrocený. Myslím si, že my pouze v té naší tradici volby prezidentů zatím nejsme zvyklí na to, že by se proti současnému prezidentovi někdo profiloval takto ostře a jasně, protože v minulosti to nebylo možné, tedy během komunistického režimu, a během prezidentství Václava Havla to vlastně, nechci říci, že nebylo možné, ale nebylo to ani v zájmu země, protože většina politických sil se nakonec shodovala na tom, že nejlepším prezidentem byl pro ně Václav Havel."

Dělá Václav Klaus dobře, když na Dienstbierovy výroky nereaguje? "Ze strany Václava Klause je to určitě chytrá taktika, protože on tím jenom posiluje svůj prezidentský majestát a ukazuje, že pro něho toto není zatím soupeř. Do jisté míry má i pravdu, protože podle české ústavy se stává kdokoliv prezidentským kandidátem, když ho nominuje určitý počet senátorů nebo poslanců, což se zatím v případě Jiřího Dienstbiera nestalo. Takže on je do určité míry takovým spíše mediálním kandidátem, do té pozice prezidentského kandidáta ho pasují média a také nejrůznější zákulisní informace, ale v podstatě není zatím oficiálním kandidátem. Takže pro současného prezidenta by skutečně možná bylo i pod jeho důstojnost, kdyby se snažil nějakým způsobem vymezovat proti Jiřímu Dienstbierovi v této chvíli,"říká v rozhovoru pro Radio Praha politolog Jiří Pehe.

Poslanci a senátoři budou hlavu státu volit začátkem příštího roku. Jediným kandidátem zatím je Václav Klaus, kterého navrhla ODS. Lidovci, zelení, sociální demokraté a komunisté dosud svého kandidáta nebo své kandidáty nepředstavili.