Co můžeme čekat od návštěvy prezidenta Bushe?

Presidente estadounidense, George Bush (Foto: CTK)

V pondělí večer do Prahy přiletí americký prezident George Bush. Hlavní město se na jeho návštěvu pečlivě připravuje, dolaďují se bezpečnostní opatření. Co bude návštěva amerického prezidenta pro Česko znamenat? O to se zajímala Martina Lustigová.

George Bush,  foto: ČTK
Očekává se, že americký prezident bude v Praze obhajovat záměr vybudovat v Česku a v Polsku protiraketový štít. Jeho návštěva má politický ráz a nepředpokládá se tedy, že by s českou stranou dolaďoval konkrétní podmínky případného umístění radaru. Podle politologa Roberta Schustera se americký prezident obvykle vydává tam, kde Spojené státy cítí ohrožení svých zájmů: "V otázce vybudování amerického protiraketového štítu, konkrétně radarové základny v České republice, můžeme vidět takový případ, kdy zřejmě Spojené státy jakoby musí poslat do boje toho, řekněme, svého nejvyššího představitele, aby tuto záležitost nějakým způsobem řešil a vysvětlil."

Robert Schuster mimo jiné upozorňuje i na symbolickou rovinu návštěvy: "Dát prostě najevo podporu Spojených států České republice i jiným zemím střední Evropy, protože přece jenom v posledních měsících ze strany Ruska zazněla relativně jasná stanoviska, jež je možné označit i jako určité hrozby vůči těmto zemím, to za prvé. A za druhé, to je možná potom takový ten konkrétní cíl, víme, že v České republice neexistuje ve věci vybudování radarové základny politický konsensus. Máme vládu, která se navzdory té pestrosti dopracovala k nějakému pozitivnímu stanovisku, že podporuje zřízení základny. Ale naopak největší opoziční strana, sociálnědemokratická, která už vlastně zítra, pozítří, za dva roky může teoreticky zase převzít vládu, stále ještě taktizuje a vyčkává. A já si myslím, že úkolem té návštěvy je právě oslovit sociální demokraty, pokusit se je získat pro ten projekt. Podle mého názoru to bude takový možná skrytý význam Bushovy návštěvy v Praze."

Hlavním tématem jednání podle všeho bude americká základna. Dá se očekávat i nastolení jiných témat? "Delegace Spojených států, když někam přijedou, často mívají v kufříku nějakou tu vábničku nebo něco, čím by mohly v dané zemi zabodovat. Víme, že už několik měsíců, několik let visí ve vzduchu otázka zrušení víz pro české občany, stejně tak pro občany jiných středoevropských zemí pro cesty do USA. V posledních dnech prezident Bush při poskytování rozhovorů zástupcům českých sdělovacích prostředků dal prostě najevo svou podporu té iniciativě, která hodlá tu vízovou politiku výrazně, řekněme, zliberalizovat, ne-li tedy přímo zrušit víza pro občany České republiky. A nedivil bych se, kdyby se jedno z těch nejklíčovějších prohlášení amerického prezidenta, jež by bylo adresováno české veřejnosti, týkalo otázky víz,"říká v rozhovoru pro Radio Praha politolog Robert Schuster.

Současný americký prezident do Prahy zavítá už podruhé. V roce 2002 se zde účastnil summitu NATO.

Policie už v souvislosti s návštěvou informovala o některých bezpečnostních opatřeních a omezení provozu v místech, kde se bude Bush pohybovat. V době příletu a odletu amerického prezidenta bude asi na půl hodiny přerušen provoz ruzyňského letiště. Během návštěvy amerického prezidenta se také očekávají protestní shromáždění.