Vězeňská služba podle poslanců při nákupu rušiček chybovala

Zavolat si ve vězení z mobilního telefonu? Žádný problém. Mobily se do českých věznic dostávají v nejrůznějších úkrytech. Aby vězni nemohli ovlivňovat své kauzy nebo zastrašovat svědky, rozhodla se vězeňská služba nakoupit do šesti věznic rušičky mobilního signálu. Ty však mají jednu dost podstatnou vadu - ve většině věznic signál neruší.

"Je zcela zřejmé, že ta firma svým závazkům nedostojí a že vznikne pravděpodobně škoda, která se bude muset vymáhat u soudu, ale bude to vězeňská služba, která bude tuto firmu žalovat a bude vymáhat peníze zpět,"

říká generání ředitel vězeňské služby Luděk Kula.

Podle členů sněmovního kontrolního výboru je v celé kauze několik nesrovnalostí. Za prvé: vězeňská služba vyhlásila konkurz, ale zároveň oslovila tři jiné firmy, které neměly s rušičkami zkušenosti. Za druhé: výběrové řízení bylo zpočátku veřejné, později přeřazené do utajovaného režimu. Důvodem měl být nákres věznice v Příbrami s vyznačenými místy, kde budou rušičky namontované. Předseda výboru Vladimír Koníček však tvrdí, že takovou mapku za dvě piva namaluje každý bývalý vězeň. A do třetice: za rušičky byly zaplaceny příliš vysoké ceny. Šéfové vítězné firmy PB Mont, která rušičky dodala, komunikaci s médii zatím odmítali.

Poslanci téměř tři hodiny kritizovali vězeňskou službu a nepřímo vyzvali jejího generálního ředitele Luďka Kulu k odstoupení. Tento názor zastává poslanec ODS Libor Ježek. Popisuje, jak služba koncem loňského roku postupovala:

"Jestliže vláda uvolní 6. prosince peníze a 22. prosince už je zaplacená faktura, tak v současném systému rozpočtových pravidel je to velmi podezřelé a bez porušení právních předpisů to nelze realizovat takto rychle."

Podle poslance KSČM a předsedy výboru Vladimíra Koníčka byl nákup rušiček předražený.

"Ta zakázka, alespoň podle mých výpočtů, byla asi o 3 milióny předražena."

Ačkoliv je na smlouvě podpis ředitele vězeňské služby, Luděk Kula připouští jen obecnou zodpovědnost.

"K dohledu nad celým projektem jsem zmocnil svého náměstka. Měl na to celý tým lidí - mých náměstků, ředitelů. Já předpokládám, že postupovali, jak měli. V tuto chvíli bych se zdržel a nechtěl bych posuzovat otázku ceny a dalších věcí. To nechť posoudí jiné orgány. Já se snažím věřit tomu, že udělali to, co měli a že to bude v pořádku. Ale opravdu ať si to zodpoví ti, kteří za to zodpovídali."

Další kroky budou záviset na výsledcích kontroly, kterou dokončuje ministerstvo spravedlnosti. Podezřelou zakázkou se už zabývá i protikorupční policie.