Ministr Julínek se chystá zavést poplatky v ordinacích i za léky

Tomáš Julínek, foto: ČTK

30 korun za návštěvu u lékaře nebo za lék na recept, 60 korun za den pobytu v nemocnici a 90 korun za vyhledání lékařské služby první pomoci - s takovými poplatky počítá reforma zdravotnictví, kterou tento čtvrtek představil šéf resortu Tomáš Julínek. Reforma má vést k úsporám ve zdravotnictví, ale také k tomu, aby se zrovnoprávnilo postavení pacienta v celém zdravotnickém systému. Podrobnosti přináší Milena Štráfeldová:

Tomáš Julínek,  foto: ČTK
Reforma zdravotnictví se v různých podobách chystala v posledních letech už několikrát. S novým návrhem nyní přichází ministr Tomáš Julínek. Prvním krokem je zavedení poplatků v ordinacích a lékárnách:

"Jsou to poplatky velmi malé, které mají naznačit, že péče není zadarmo, a především mají zabránit plýtvání a chránit peníze, které jsou vybrány na ostatní léčbu. /Mají/ vytvořit i jakýsi stabilnější prostor, abychom mohli udělat i další změny, a těch změn je hodně. Týkají se především přesné specifikace, na co mají lidé v České republice nárok, co je bezplatné a co si můžou připlatit. Tím se také zdravotním pojišťovnám otevře prostor pro nabízení smluvního pojištění. Chceme, aby se pojištěnec v České republice stal klientem zdravotní pojišťovny,"

vysvětlil Tomáš Julínek cíl chystaných reformních kroků. O tom, že se v Česku zdravotní péčí plýtvá, svědčí podle náměstka ministra Pavla Hroboně statistická čísla. Například v návštěvách u lékaře čeští pacienti v Evropě jednoznačně vedou:

Tomáš Julínek,  foto: ČTK
"Jsme na dvojnásobném počtu, než je průměr Evropy."

Za rok 2005 bylo v Česku předepsáno více než 96 milionů receptů, za léky se utratilo téměř 60 miliard korun a přitom jen do lékáren pacienti za rok vrátí nepoužité léky za 2 miliardy. Odhaduje se, že celkově se ročně vyhodí prošlé léky až za 10 miliard. Senioři v České republice užívají v průměru až devět léků současně, což může trvale poškodit jejich zdraví. Autoři reformy si slibují, že po zavedení poplatků tato čísla klesnou. Vycházejí přitom ze zkušeností ostatních středoevropských zemí, které k zavedení poplatků přikročily. Reformu vítají i zástupci svazů lékařů a lékárníků:

David Rath,  foto: ČTK
"Já bych popřál ministerstvu k odvaze říct, že zdravotnictví není bezplatné a že tak po deseti letech následovalo Českou stomatologickou komoru, která to řekla a zrealizovala v roce 1997,"

uvádí například šéf komory stomatologů Jiří Pekárek. Se zavedením poplatků na běžné léky souhlasí i Jana Petrenko z Koalice pro zdraví, která sdružuje chronicky nemocné pacienty:

"Ať se někdo podívá do očí pacientovi, který má leukémii nebo roztroušenou sklerózu a řekne: mne vaše nemoc vůbec nezajímá, já chci svůj paralen zdarma."

S chystanou reformou zdravotnictví naopak nesouhlasí opozice. Sociálně demokratický poslanec a stínový ministr zdravotnictví David Rath návrh označil za asociální, pro statisíce lidí se podle něj stane zdravotní péče nedostupná.