Potřebují vztahy státu a církví nápravu?

Kardinál Miloslav Vlk, foto: ČTK

Vyřešit léta odkládaný problém církevního majetku a přijmout smlouvu s Vatikánem - to jsou dva z požadavků Memoranda za nápravu vztahu státu a církví v České republice, které jeho autoři předali ústavním činitelům toto úterý.

Kardinál Miloslav Vlk,  foto: ČTK
Překvapivé znovuotevření sporu státu a katolické církve o katedrálu svatého Víta trochu zastínilo iniciativu, která s pražským chrámem bezprostředně nesouvisí. Memorandum za nápravu vztahu státu a církví v České republice vzniklo už loni v prostředí Moravskoslezské křesťanské akademie. Toto dobrovolné sdružení se hlásí k výchovné a vzdělávací činnosti v duchu křesťanských hodnot.

Podle Memoranda církve slouží nejen věřícím, ale všem lidem v nejrůznějších podmínkách a obtížích života. Poskytují charitu a sociální služby, péčí o památky se podílejí na zachování kulturního dědictví. Plnému rozvoji činností církví však podle autorů brání to, že nedošlo k úplné nápravě vztahů státu a církví. Řešení vidí ve třech krocích: požadují novou úpravu zákona, aby poskytoval církvím plnou svobodu a nezávislost. Dále pak majetkovou nápravu vůči církvím a také ratifikaci smlouvy s Vatikánem, doplněnou smluvní úpravou vztahů státu s ostatními církvemi.

Katolická církev aktivitu svých věřících přivítala ústy pražského kardinála Miloslava Vlka: "To neřešení trvá už vlastně 17 let. A je to trochu skandální. Takže není divu, že i širokým vrstvám věřících to není lhostejné a že dělají kroky - zatím ne třeba demonstrace na Václaváku nebo jinde, zatím jen peticí. Je to normální reakce zdravých lidí na tyto průtahy, které jsou prostě neúnosné."

Zástupci věřících předali Memorandum s téměř 11 tisíci podpisů prezidentské kanceláři a vedení obou parlamentních komor. Hrad odpověděl už ve středu: "V našich silách bylo a je křivdy minulosti pouze zmírnit, nikoliv plně odstranit," napsal prezident Václav Klaus. Ve společnosti, kde byli v nějaké míře všichni postiženi komunismem, jsou podle něj nereálné požadavky různých skupin na úplný návrat do majetkových poměrů před tím či oním datem. A dohodnutý text smlouvy s Vatikánem hlava státu považuje za nepřijatelný pro český stát.

Jan Kasal
"Rovněž soudím, že ji věřící ke svému duchovnímu životu nepotřebují," dodává Klaus ke smlouvě.

Do jaké míry budou postoje svého čestného předsedy sdílet poslanci, senátoři a ministři Občanské demokratické strany, je podle prvních náznaků otevřenou otázkou. Jejich menší vládní partner, křesťanští demokraté, sice nabízí ochotu, a podle místopředsedy Sněmovny Jana Kasala i optimismus: "Jsem přesvědčen o tom, že nejen ta stávající vládní koalice, ale i ta sestava v Poslanecké sněmovně je způsobilá ty věci v tomto volebním období vyřešit."

Ale ještě složitější, než ve vládním táboře, může být hledání spojenců mimo něj. Levicová opozice složená ze sociálních demokratů a komunistů v minulosti prosadila právě kritizovanou podobu církevního zákona a KSČM je navíc pevná i v odmítání smlouvy s Vatikánem.