Nošovické zelí bude zřejmě kvůli automobilce pěstováno jinde

Zelí
0:00
/
0:00

Další možná překážka výstavby automobilky Hyundai v Česku je už zřejmě odstraněna. Zemědělci v Nošovicích v Moravskoslezském kraji, na jejichž pozemcích by mohla stát nová automobilka, už předběžně souhlasili s tím, že výměnou dostanou nová pole. Dosud se tomu bránili a podle představitelů kraje tak mohli zablokovat přísun desítek miliard korun do regionu. Pokračuje Zdeněk Vališ.

Pokud se korejská automobilka Hyundai rozhodne postavit v Česku nový evropský závod, pak by to mělo být v severomoravských Nošovicích. Zdejší lokalita prý Korejcům vyhovuje nejvíce ze všech nabídek. Samotná investice ve výši 45 miliard korun by patřila k jedněm z největších v historii České republiky. Podle představitelů kraje by z příchodu Hyundai mohlo profitovat až 50 tisíc lidí. Problém je v tom, že na úpatí Beskyd, na pozemku případné automobilky, se pěstuje už několik desetiletí zelí, proslulé nošovické zelí, známé v kysané podobě v celé zemi. A zemědělcům se vůbec nelíbí představa, že by svá pole měli uvolnit pro výrobu aut. Neobvyklý spor, který už v médiích získal označení ´zelí versus auta´, se ale zřejmě chýlí ke konci. Podle náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Pavla Drobila došlo na pondělním jednání se zemědělským družstvem vlastníků k dohodě. Zemědělci dostanou náhradní pozemky.

"Ještě se musíme dohodnout na kompenzacích, které družstvo požaduje za přesun. Částka ještě není upřesněna. Zemědělci nám ji dodají do pátku. Neumím teď říci, jestli to bude záležitost miliónů nebo desítek miliónů. Rozhodně ta částka bude mít šest nul."

předseda družstva Jiří Vícha. Neuvedl ale, jakou částku družstvo předloží.

"Zvýší se nám náklady hlavně kvůli dopravě zemědělských výrobků, protože nové pozemky jsou od Nošovic vzdáleny v průměru deset kilometrů. Proto chceme jako kompenzaci také peníze na nákup strojů, které nám pomohou s přepravou nákladů. Budeme také žádat kompenzaci kvůli nižší bonitě půdy u náhradních pozemků."

Vzdát se dosavadních pozemků nebylo pro nošovické zemědělce vůbec lehké.

"Ty pozemky tvoří páteř našeho družstva. Na nich je prakticky založeno celé naše hospodaření. Jsou v blízkosti našich provozů."

Navíc jde o rodinná pole děděná často po několik generací.

"Kdo je zemědělec, tak nemůže takový pozemek prodat. Zemědělci k nim mají citový vztah. Chtějí mít své pozemky, ne továrnu."

Nyní je na kraji, aby schválil požadavky zemědělců, řekl Radiu Praha Podle Jiřího Víchy taková továrna ani nepatří do tamní krajiny.

"Lidé zde mají své domy. Budou zde bydlet ne jeden rok, ale až do smrti. Budou muset snášet továrnu, která se postaví a která nepatří do této lokality. V těsné blízkosti je Chráněná krajinná oblast Beskydy a vyhlašuje se Národní přírodní památka Skalická Morávka."

Ne všichni obyvatelé Nošovic ale pracují v zemědělství. V tisku se objevily i hlasy lidí, kterým by případně vyhovovala práce v nové automobilce. A pokud mají v budoucí průmyslové zóně nějaký pozemek, klidně by ho prodali. Prý se kvůli sporům o ´zelí´ už někteří lidé v obci přestali zdravit. Dosti lidem se také líbí nabídka sto tisíc korun, kterou by měli dostat občané v obci od Moravskoslezského kraje. Tu nabídku potvrdil i náměstek hejtmana Pavel Drobil.

"Říkáme, občané, je potřeba, abyste vyšli vstříc kraji, a proto i kraj vychází vstříc vám a chce vám do jisté míry kompenzovat snížený standard života, který může nastat po dobu dvou let, kdy bude výstavba závodu probíhat."