Staročeská kulajda

Kulajda patří mezi tradiční jídla české kuchyně. I když každá rodina si ji vaří podle svého receptu.

Kulajda,  foto: Klára Stejskalová

Kulajda je typická bílá polévka, která se skládá z vody, smetany, koření, vajíčka, kopru, brambor a čerstvých hub. Jde o polévku, ale vzhledem k sytosti se může podávat i jako hlavní jídlo. V české kuchyni jde o takový fenomén, že má dokonce své vlastní heslo ve wikipedii. Především v Jižních Čechách, odkud recept pochází, jí nabízí řada restaurací. Recept na voňavou polévku, která podráždí smysly, se v rodinách předává z generace na generaci. A i když jí každý vaří trochu jinak, liší se například kořením, chutná vždycky.

klíčové slovo:
  • Česká kuchyně

Související

  • Česko na talíři

    Jak se připravují speciality české kuchyně? Jak se vyrábí tradiční ležák, co nesmí chybět v dobrém chlebu, jaké jsou druhy knedlíků nebo jaký je typický český zákusek?