Pandemický kříž na louce v Odrách má připomínat ty, kteří bojují s koronavirem

Foto: Facebook Města Odry

Římskokatolická farnost v Odrách na Novojičínsku nechala na svahu vztyčit pandemický kříž. Má připomínat všechny, kteří bojovali proti pandemii nemoci covid-19.

Foto: Facebook Města Odry

Nápad postavit kříž, vznikl letos na jaře, uvedl farář Petr Kuník:

"Kříž stojí severně od Oder. Je zhruba v polovině stráně, má přes dva metry a je z bílého mramoru. Proto je krásně vidět i zezdola. Je to kříž opatřený korpusem Krista a je tam i plastika Panny Marie bolestné."

Jak probíhalo jeho slavnostní svěcení?

"Kvůli preventivním opatřením to nebyla moc velká akce. Lidé byli rozptýleni po louce, která je veliká. Říkají mi: Pane faráři, já ten kříž vidím ze svého domu. Přestože je malý, tak díky své bílé barvě je viditelný. Ten kopec rozzářil a lidé vnímají to místo jako poděkování těm, kteří nasazují své schopnosti v boji proti koronaviru. Není to kříž na památku koronaviru, ale na památku lidí, kteří s ním bojují."

Chtěli jsme vytvořit odkaz na to, co prožíváme

Foto: Facebook Města Odry

Farář Petr Kuník putoval s místními lidmi po církevních stavbách v krajině už dva roky.

"Ty kříže mají vždy spojitost s nějakou událostí, životním příběhem a většinou to byly příběhy tragické. My jsme chtěli, aby lidé k těm místům chodili a příběhy znali. Dělali jsme to už druhým rokem. A právě tento rok to bylo jiné. Jevilo se to jako výzva. Proč stále jen vstupovat do minulosti, když můžeme vytvořit odkaz na to, co jsme prožívali my. Našli se lidé, kteří nám pomohli vytipovat místo s krásným výhledem do krajiny na tzv. Tošovickém kopci. Překvapila mě vstřícnost města Odry, které si tu věc vzalo za svou."

Protože je od kříže krásný výhled i na Hostýnské vrchy, chtějí k němu časem instalovat lavičku, aby se stal místem, na které se lidé budou rádi vracet. Kříž je na místě, odkud startují paraglidisté. Je obrácený k městu a umístěný tak, aby ho bylo vidět už z dálky.

Nová sakrální stavba v krajině je výjimkou

Farář Petr Kuník,  foto: Facebook Města Odry

Krajina Oderska je typická množstvím malých sakrálních staveb, jako jsou dřevěné i kamenné kříže, sochy nebo boží muka. Nová sakrální stavba je však výjimkou.

"Je to poprvé, kdy jsme měli důvod něco takového udělat. Kříž je samozřejmě náboženský symbol. V křesťanském pojetí je to znamení záchrany, takže ten kříž není křížem smírčím v tom smyslu, že bychom vnímali pandemii jako trest a kvůli tomu stavěli něco na usmířenou. Je to projev vděčnosti, která vychází z přesvědčení, že Bůh neopouští člověka. Proto je to poprvé, co nás napadlo takovou stavbu udělat, aby byla viditelná. Samozřejmě každý ji chápe po svém, ale pro každého je ten symbol v této době nějak důležitý."

12
49.662549750087045
17.830841625896394
default
49.662549750087045
17.830841625896394