Vánoční recepty
2. Smažený kapr krok za krokem
Potřebujeme:
- celého kapra
- olej
- sádlo
- hladkou mouku
- vejce
- strouhanku
- citron
- sůl
Postup:
Zabitého kapra omyjeme a osušíme. Potom odstraníme šupiny, případně můžeme stáhnout kůži. Pak rybu vykucháme a odřízneme hlavu, ploutve a ocas. Filety naporcujeme.
Před další úpravou kapra nasolíme, pokapeme citronem a necháme alespoň půl hodiny odležet. Pak jednotlivé porce osušíme a obalíme v klasickém trojobalu. To znamená, že každou porci zvlášť obalíme v hladké mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Nejlépe se smaží v rozpáleném oleji, do kterého jsme přidali trochu vepřového sádla. Správně usmažený kapr je křehký, šťavnatý a voňavý.
Ke smaženému kaprovi se na vánoce podává zpravidla bramborový salát, který každá rodina připravuje trochu jinak.
Dobrou chuť a pozor na kosti!
Související
-
České Vánoce
Radio Praha International připravilo vánoční stránky, díky kterým se můžete seznámit s tradičním pojetím vánočních svátků či si vyzkoušet některé z klasických receptů.