Vánoční recepty
3. Vánočka
Suroviny:
- 3 šálky mouky
- 9 lžic cukru
- 1/8 kg másla
- 1 polévková lžíce droždí
- 1/2 šálku mléka
- 1 vaječný žloutek
- trochu soli
- vanilkový cukr
- citronové aroma
- muškátový oříšek
- 3 lžíce rozinek
- 3 lžíce mandlí
- 1 vejce posypat
Postup:
Vykynuté těsto rozdělíme na vále na 4 - 9 dílů a upleteme vánočku. První vrstvu pleteme ze čtyř pramenů, druhou ze tří a třetí vrstvu ze dvou pramenů. Pergamenový papír potřený tukem položíme na plech a na něj postupně vrstvíme prameny vánočky. Chvíli necháme na plechu dokynout. Před vložením do trouby ještě potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi. Nakonec vánočku propíchneme u obou krajů i uprostřed špejlemi, aby se vrstvy těsta při pečení nezbortily. Pečeme zvolna asi 45 minut.
spustit audio
Související
-
České Vánoce
Radio Praha International připravilo vánoční stránky, díky kterým se můžete seznámit s tradičním pojetím vánočních svátků či si vyzkoušet některé z klasických receptů.