Vánoční recepty

Foto: Radio Praha International

3. Vánočka

Suroviny:

  • 3 šálky mouky
  • 9 lžic cukru
  • 1/8 kg másla
  • 1 polévková lžíce droždí
  • 1/2 šálku mléka
  • 1 vaječný žloutek
  • trochu soli
  • vanilkový cukr
  • citronové aroma
  • muškátový oříšek
  • 3 lžíce rozinek
  • 3 lžíce mandlí
  • 1 vejce posypat

Postup:

Vykynuté těsto rozdělíme na vále na 4 - 9 dílů a upleteme vánočku. První vrstvu pleteme ze čtyř pramenů, druhou ze tří a třetí vrstvu ze dvou pramenů. Pergamenový papír potřený tukem položíme na plech a na něj postupně vrstvíme prameny vánočky. Chvíli necháme na plechu dokynout. Před vložením do trouby ještě potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi. Nakonec vánočku propíchneme u obou krajů i uprostřed špejlemi, aby se vrstvy těsta při pečení nezbortily. Pečeme zvolna asi 45 minut.

klíčové slovo:
  • České Vánoce
spustit audio

Související

  • České Vánoce

    Radio Praha International připravilo vánoční stránky, díky kterým se můžete seznámit s tradičním pojetím vánočních svátků či si vyzkoušet některé z klasických receptů.