Vánoční recepty

Foto: Lenka Žižková, Miroslav Žižka

2. Smažený kapr krok za krokem

Potřebujeme:

  • celého kapra
  • olej
  • sádlo
  • hladkou mouku
  • vejce
  • strouhanku
  • citron
  • sůl

Postup:

Zabitého kapra omyjeme a osušíme. Potom odstraníme šupiny, případně můžeme stáhnout kůži. Pak rybu vykucháme a odřízneme hlavu, ploutve a ocas. Filety naporcujeme.

Před další úpravou kapra nasolíme, pokapeme citronem a necháme alespoň půl hodiny odležet. Pak jednotlivé porce osušíme a obalíme v klasickém trojobalu. To znamená, že každou porci zvlášť obalíme v hladké mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Nejlépe se smaží v rozpáleném oleji, do kterého jsme přidali trochu vepřového sádla. Správně usmažený kapr je křehký, šťavnatý a voňavý.

Ke smaženému kaprovi se na vánoce podává zpravidla bramborový salát, který každá rodina připravuje trochu jinak.

Dobrou chuť a pozor na kosti!

klíčové slovo:
  • České Vánoce
spustit audio

Související

  • České Vánoce

    Radio Praha International připravilo vánoční stránky, díky kterým se můžete seznámit s tradičním pojetím vánočních svátků či si vyzkoušet některé z klasických receptů.