Vánoční recepty
4. Perník ze Ždánic: Jak na perníkovou chaloupku?
Suroviny:
- 65 dkg hladké mouky
- 25 dkg cukru moučky
- 10 dkg medu
- 5 dkg sádla
- 4 vejce
- 1 1/2 lžičky jedlé sody
- 4 pepře
- 4 nové koření
- 4 hřebíčky
- 2 lupínky badyánu
- 1 lžička anýzu
- skořice
- 2 lžíce kakaa
- citronová kůra
Poleva:
- 1 bílek
- 16 - 18 dkg moučkového cukru
- citronová šťáva - kapky
Postup:
Prosetou mouku smícháme s umletým kořením, kakaem a nastrouhanou kůrou z omytého citrónu. Ve vodní lázni rozehřejeme sádlo a med a přidáme je spolu s vejci k mouce. Vypracujeme těsto.
Na poumoučněném vále vyválíme placku, z které vykrajujeme tvary. Přeneseme je na plech a dáme péct. Během pečení si ušleháme vejce, kterým perníčky po vyjmutí z trouby ještě horké potíráme.
Utřeme bílek s cukrem a trochou citronové šťávy dohladka. Bílkovou polevou následně zdobíme perníkové tvary a slepujeme jednotlívé díly perníkové chaloupky. Zdobit můžeme rovněž spařenými a vyloupanými mandlemi.
Související
-
České Vánoce
Radio Praha International připravilo vánoční stránky, díky kterým se můžete seznámit s tradičním pojetím vánočních svátků či si vyzkoušet některé z klasických receptů.