Vánoční recepty

Foto: Martina Stejskalová

4. Perník ze Ždánic: Jak na perníkovou chaloupku?

Suroviny:

  • 65 dkg hladké mouky
  • 25 dkg cukru moučky
  • 10 dkg medu
  • 5 dkg sádla
  • 4 vejce
  • 1 1/2 lžičky jedlé sody
  • 4 pepře
  • 4 nové koření
  • 4 hřebíčky
  • 2 lupínky badyánu
  • 1 lžička anýzu
  • skořice
  • 2 lžíce kakaa
  • citronová kůra

Poleva:

  • 1 bílek
  • 16 - 18 dkg moučkového cukru
  • citronová šťáva - kapky

Postup:

Prosetou mouku smícháme s umletým kořením, kakaem a nastrouhanou kůrou z omytého citrónu. Ve vodní lázni rozehřejeme sádlo a med a přidáme je spolu s vejci k mouce. Vypracujeme těsto.

Na poumoučněném vále vyválíme placku, z které vykrajujeme tvary. Přeneseme je na plech a dáme péct. Během pečení si ušleháme vejce, kterým perníčky po vyjmutí z trouby ještě horké potíráme.

Utřeme bílek s cukrem a trochou citronové šťávy dohladka. Bílkovou polevou následně zdobíme perníkové tvary a slepujeme jednotlívé díly perníkové chaloupky. Zdobit můžeme rovněž spařenými a vyloupanými mandlemi.

klíčové slovo:
  • České Vánoce
spustit audio

Související

  • České Vánoce

    Radio Praha International připravilo vánoční stránky, díky kterým se můžete seznámit s tradičním pojetím vánočních svátků či si vyzkoušet některé z klasických receptů.