Vánoční recepty

5. Vánoční linecké cukroví

Suroviny:

  • 2 1/3 hrnku hladké mouky
  • 1 kostka másla
  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • šťáva a nastrouhaná kúra z dobře omytého citronu
  • hladká mouka na posypání válu
  • pikantní marmeláda
  • tuk na vymazání plechu

Postup:

Mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou šťávou a kúrou. Přidáme měkké máslo a žloutky a vypracujeme těsto, které by mělo být vláčné. Zabalíme vše do mikrotenové fólie a necháme těsto v ledničce nejméně hodinu odpočinout. Poté z těsta vyválíme na pomoučeném vále plát silný přibližně 3 milimentry a formičkami různých tvarů z něj vykrajujeme např. hvězdičky, kolečka, zvonečky atd., které opatrně klademe na tukem vymazaný plech. Zvolna je pečeme ve středně vyhřáté troubě, až jsou dozlatova. Vychladlé cukroví slepíme marmeládou - doporučujeme pikantní rybízovou nebo jahodovou. Dobrou chuť!

klíčové slovo:
  • České Vánoce
spustit audio

Související

  • České Vánoce

    Radio Praha International připravilo vánoční stránky, díky kterým se můžete seznámit s tradičním pojetím vánočních svátků či si vyzkoušet některé z klasických receptů.