Ústí nad Labem prodalo palácovou vilu továrníka Heinricha Schichta, výrobce slavného mýdla s jelenem

Schichtova vila, foto: Archiv Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových

Neobarokní vila byla prodaná v aukci za vyvolávací cenu 15,9 milionu korun. Rodina továrníka Schichta objekt, který má zastavěnou plochu 500 metrů čtverečních, využívala do roku 1945.

Heinrich Schicht,  foto: Archiv Muzea Ústí nad Labem

Osudy rodiny, která vybudovala jednu z největších drogistických a potravinářských firem na evropském kontinent poznamenaly poválečné události. Firmu vedli bratři Georg a Heinrich Schichtovi, uvedl ředitel ústeckého muzea Václav Houfek.

"Během 20. let Georg Schicht, bratr Heinricha dal dohromady konsorcium, které vedlo k založení Unileveru a k vytvoření jedné z největších obchodních společností v té době. Jako předseda správní rady a prezident společnosti ji řídil během následujících dvou desetiletí. Od založení i dnes patří k největším firmám svého druhu se statisíci zaměstnanci ve všech zemích světa."

Foto: Martina Schneibergová

Majetek Heinricha Schichta byl po válce konfiskován

Schichtova vila,  foto: Archiv Muzea Ústí nad Labem

Do osudů rodiny zasáhla druhá světová válka. Georg Schicht žil v Londýně a angažoval se ve prospěch Československa. V roce 1939 se stal britským občanem, podporoval československou exilovou vládu.

"Heinrich Schicht tady zůstal. Jako na říšsko-neměckého občana se pak na něj vztahovaly dekrety prezidenta republiky o konfiskaci německého majetku. Firma jako taková, Schichtovy závody v Ústí nad Labem, do tohoto okruhu nepatřila, byla zestátněna podle dekretů o zestátnění těžkého průmyslu, protože byla součástí koncernu Unilever, který byl vlastně spojenecký koncern."

Ústecká univerzita vilu, z níž je výhled na hrad Střekov a údolí Labe, využívala do roku 2005 jako vysokoškolské koleje. Budoucí učitelé se chovali k budově slušně, ale interiér zestárnul. Nemovitost se pak univerzita snažila bezúspěšně prodat. Nakonec darovala vilu státu. Ta je od roku 2014 kulturní památkou, dodal Václav Houfek.

Schichtova vila,  foto: Archiv Muzea Ústí nad Labem

"Vila byla vybavena rozsáhlými soubory velice kvalitního historického nábytku, uměleckých předmětů, oni byli velcí sběratelé. Velká část těch věcí byla po konfiskaci převedena do sbírek Národní galerie, Národního muzea, něco málo skončilo u nás. Část těch věcí ale byla převedena i k výzdobě veřejných institucí, jako byla ministerstva nebo ředitelství státních firem a podniků. Ty věci se pak časem někde ztratily."

Schichtova vila,  foto: Gabriela Hauptvogelová,  Český rozhlas

Rodina stále patří k ekonomické elitě Evropy

Rodina Schichtů je dnes velmi rozvětvená.

Foto: Martina Schneibergová

"Majetky, které měli v zahraničí, umožnily významné části rodiny podílet se na dalším rozvoji jak koncernu Unilever, tak dalších firem, které měli po světě. Patří stále k ekonomické elitě Evropy. Po 90. roce se chvíli diskutovalo o tom, že by se ústecká Setuza mohla vrátit do koncernu Unilever, ale nakonec nedošlo mezi vládou ČR a koncernem k dohodě, což si myslím, že byla škoda. Dneska je sídlo koncernu Unilever pro východní Evropu v Hamburku, mohlo být v Ústí nad Labem," dodal ředitel ústeckého muzea Václav Houfek.

Hrobka Johanna Schichta na střekovském hřbitově,  foto: Daniela Pilařová,  Český rozhlas

V Ústí nad Labem stojí i hrobka rodiny Schichtů. Bratři ji nechali v roce 1912 vystavět pro svého otce Johanna Schichta. Její sochařská výzdoba symbolizuje vztah muže a ženy a muže s mužem. Je tu mramorová busta podnikatele. Hrobka desítky let chátrala. Na podnět muzea a občanů ji chce město převzít do svého majetku a zahájit opravy.

Rodinu průmyslníka připomínají v Ústí a jeho okolí mnohé stavby. Honosnou vilu jednoho z členů Schichtovy rodiny ve čtvrti Vaňov nedávno prodal stát za 16 milionů korun.

9
50.661026600000
14.032996800000
default
50.661026600000
14.032996800000