Za ukrajinskou kuchyní do Podolí
Na začátku března se v Praze otevřelo v rámci Centra duševního klidu Sauny bistro Vltava, kam si Pražané mohou zajít ochutnat pokrmy pravé ukrajinské kuchyně.
Pokrmy připravuje rodina uprchlíků z Ukrajiny. Pro všechny jde o novou zkušenost. „Například já jsem na Ukrajině pracovala jako provozní restaurace, zároveň studovala dvě vysoké školy - ekonomii a medicínu“, říká Darja Podiková. „Moje matka pracovala jako vedoucí obchodu a zároveň dělala ve směnárně. Světlana, moje teta – maminčina sestra – pracovala v „Belly House“ jako pokladní. Tatiana, také moje teta, pracovala jako cukrářka.“ Ředitel komplexu Vltava Sauna Jan Beneš chtěl pomoci Ukrajincům. Právě on stojí za nápadem zřídit ukrajinské bistro. „Našel nás přes své známé, kteří nám pak pomohli najít práci.“
Boršč a vareniky
O zákazníky nemá bistro nouzi. Čechů je podle paní Darji víc. „Ukrajinců je vlastně taky hodně, ale většinou jsou to ti, kteří tu žijí 10 nebo 20 let. Běženců se tu zastavuje jen velmi málo.“
A co mají Češi nejraději?
„Boršč a vareniki (těstovinové kapsy plněné masem, brynzou, ale třeba i sladkými náplněmi). Nejvíce ty plněné masem. A mimochodem, moc se jim chutnají naše pirohy".
- A chutnalo vám něco z české kuchyně?
"Palačinky."
V současné době jsou ženy pracovně vytížené, ale sní o návratu domů.
„Doufáme, že válka brzy skončí. Ale opravdu se chceme vrátit domů. Modlíme se k Bohu, aby byl co nejdříve klid, ale chápeme, že to hned tak nebude. Zatím jsme tady.“
A jak to máte s bydlením?
„Můj táta zůstal v Kyjevě. Nedaleko našeho domu nedávno vybuchla raketa, ale náš byt nebyl vážně poškozen. Tak doufáme, že bude vše v pořádku“, říká Darja.