Mikrofony a sluchátka. Český rozhlas dostal ke stému výročí poštovní známku

Český rozhlas má svoji poštovní známku. Pošta uvedla do prodeje příležitostnou známku 100 let od zahájení rozhlasového vysílání. Připomíná dobu, kdy se tehdejší Československá republika stala první zemí na evropském kontinentu, která začala využívat tento sdělovací prostředek.

Foto: Český rozhlas

Výtvarná podoba nové ceniny je dílem Pavla Sivka a Václav Fajt připravil rytinu obálky prvního dne vydání.

Pravidelné rozhlasové vysílání bylo zahájeno 18. května 1923 ve 20.15. Součástí hodinového vysílání, které se uskutečnilo v pražských Kbelích ze stanu zapůjčeného od skautů, bylo krátké ohlášení a koncert.

Vysílání Radiojournalu ze stanu ve Kbelích | Foto: APF Český rozhlas

Slovo rozhlas použil poprvé redaktor Durdil

Miloš Čtrnáctý | Foto: APF Český rozhlas

Tzv. otcové zakladatelé jsou tři. Novinář Miloš Čtrnáctý, člen Spolku českých žurnalistů, Eduard Svoboda, podnikatel v oblasti radiotelefonie a Ladislav Šourek, ředitel firmy na výrobu rozhlasových přijímačů Radioslavia.

Tato trojice stála za vznikem společnosti Radiojournal, jejímž hlavním zdrojem příjmů byly koncesionářské poplatky z vlastnictví rozhlasových přijímačů.

Foto: Česká pošta

České slovo „rozhlas“ vzniklo v roce 1924 na základě soutěže na pojmenování nového sdělovacího prostředku, kterou vypsal Radiojournal. Poprvé ho použil redaktor Richard Durdil ve svém článku z 21. května 1924, v němž rozebral anglický výraz „broadcasting“.

Historii rozhlasu připomíná i poštovní známka. Jsou na ní sluchátka a mikrofony z různých dob. Na obálce prvního dne vysílání je starý rozhlasový autobus. Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral ocenil originální dárek České pošty ke 100. narozeninám Českého rozhlasu.

Autoři: Zdeňka Kuchyňová , Blanka Bumbálková
klíčové slovo:
spustit audio