Tajemná síla kamenů. Výstava českých korunovačních klenotů odhalí tajemství drahokamů

Svatováclavská koruna, jablko, žezlo a další slavnostní insignie budou u příležitosti státního svátku sv. Václava k vidění ve Vladislavském sále na Pražském hradě. České korunovační klenoty představí výstava s podtitulem Tajemná síla kamenů. Hlavním předmětem totiž budou drahokamy, kterými jsou klenoty ozdobeny. Díky holografické animaci návštěvníci letos poprvé uvidí korunu tak, jak vypadala původně.

Korunovační klenoty | Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

České korunovační klenoty představují nejcennější poklad na území Česka a jsou vystavovány pouze při výjimečných příležitostech. Prezident Petr Pavel nyní rozhodl, že výstava klenotů bude každý rok při příležitosti státního svátku svatého Václava. Klenoty budou ve Vladislavském sále vystaveny spolu se speciální vitrínou s drahokamy.

Soubor královských insignií, které sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů, pochází z různých dob od středověku až po 17. století. Svatováclavská koruna patří dokonce k nejstarším evropským královským korunám. Je zhotovena ze zlata o ryzosti 21-22 karátů, má průměr i výšku 19 centimetrů a váží 2,358 kilogramu. Je zdobena drahými kameny, mezi kterými jsou i některé velmi vzácné a unikátní kusy.

Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

„Třináct zelených smaragdů a šedesát perel, které v roce 1347 při korunovaci Svatováclavské koruně dominovaly, dal na konci svého života Karel IV. vyjmout a korunu nechal osadit modrými safíry. Díky holografické animaci návštěvníci letos poprvé uvidí korunu tak, jak vypadala původně při korunovaci," uvedli zástupci Pražského hradu.

Kromě toho budou mít na cestě k vitríně s korunovačními klenoty možnost seznámit se podrobně s jednotlivými drahokamy, kterými je Svatováclavská koruna ozdobena. Nejen s jejich historií, ale i s tím, kde a jak se vyskytují v přírodě.

Tradice vystavování

Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Korunovační klenoty jsou v současnosti uloženy v Korunní komoře katedrály svatého Víta na Pražském hradě. Jejím jediným vstupem jsou dveře v jihozápadním rohu Svatováclavské kaple. Klenoty lze z komory vyjmout jen v případě, že se sejde všech sedm klíčníků. Jimi jsou prezident a premiér, předsedové obou parlamentních komor, pražský arcibiskup, probošt svatovítské kapituly a primátor hlavního města.

Tradice vystavování českých korunovačních klenotů sahá do první republiky, první veřejná výstava se uskutečnila v roce 1929 při příležitosti 1000. výročí smrti sv. Václava. Klenoty byly zpřístupněny i po skončení druhé světové války roku 1945, dvakrát v 50. letech minulého století (1955 a 1958), v přelomovém roce 1968 i za normalizace (1975 a 1978). Pokaždé si je přišly prohlédnout desetitisíce lidí.

Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

V historii samostatné České republiky byly klenoty k vidění dosud osmkrát, naposledy loni v lednu. Zatímco za úřadování prezidentů Václava Havla i Václava Klause byly vystaveny vždy dvakrát (jednou v každém funkčním období, v případě Havla začala první výstava několik dní předtím, než se ujal úřadu), za prezidenta Miloše Zemana se vystavovaly celkem čtyřikrát.

Letos v červenci prezident Petr Pavel rozhodl o každoročním pořádání výstavy českých korunovačních klenotů při příležitosti státního svátku sv. Václava, který se připomíná jako Den české státnosti.