Korunovační klenoty budou opět k vidění. V původní vitríně ve svatovítské katedrále

Korunovační klenoty

Lidé si po pěti po letech znovu budou moci prohlédnout české korunovační klenoty. Svatováclavskou korunu, žezlo a jablko vystaví Pražský hrad v lednu u příležitosti 30. výročí vzniku samostatné České republiky ve svatovítské katedrále. Spolu s klenoty bude vystavena i lebka svatého Václava.

Soubor Českých korunovačních klenotů tvoří Svatováclavská koruna, královské žezlo, královské jablko, pouzdra na ně, poduška pod korunu a korunovační plášť s doplňky. Po staletí byly tyto klenoty používány při korunovaci českých králů. Naposledy to bylo v roce 1836 při korunovaci Ferdinanda Dobrotivého.

Korunovační klenoty | Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Dnes jsou korunovační klenoty jedním z nejvýznamnějších symbolů české státnosti a vystavují se pouze při výjimečných příležitostech. Celkem si je veřejnost mohla prohlédnout čtrnáctkrát. Poprvé to bylo v roce 1929 při příležitosti 1000. výročí smrti sv. Václava. V době komunismu byly klenoty vystaveny pětkrát, v historii samostatné České republiky byly k vidění už sedmkrát. Nyní to tedy bude poosmé.

Klenoty budou vystaveny na netradičním místě -  v příčné lodi katedrály svatého Víta na Pražském hradě. Tam byly naposledy k vidění v roce 1955, většinou se totiž vystavovaly ve Vladislavském sále.

„Bude to poprvé po 68 letech, kdy bude navázáno na prvorepublikovou tradici. A stejnou tradici chceme zachovat i tím, že české korunovační klenoty budou vystaveny v původní Gočárově vitríně,“ informoval hradní kancléř Vratislav Mynář. Vitrína byla vytvořená známým českým architektem Josefem Gočárem na výstavu v roce 1929. Je neprůstřelná a téměř nerozbitná.

Chrám svatého Víta | Foto: Barbora Němcová,  Radio Prague International

Trn k koruny Krista

Klenoty - koruna, žezlo a jablko - jsou dlouhodobě uschovány v relikviáři v Korunní komoře v kapli svatého Václava ve svatovítské katedrále, roucho je uchováváno ve speciálním klimatizovaném depozitáři ve Sbírkách Pražského hradu. Klenoty lze z komory vyjmout jen za přítomnosti sedmi klíčníků. Naposledy se tak stalo letos v říjnu. Vědci totiž chtěli najít trn z koruny Ježíše Krista, který byl údajně vložen do křížku na vrcholu koruny.

Svatováclavska koruna | Foto: K. Pacovsky,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0 DEED

Jak upozornil ředitel odboru památkové péče Pražského hradu Petr Kroupa, na silném zlatém křížku vysokém osm centimetrů je latinský nápis „Zde je trn z koruny Páně“. Vědci zkoumali kamej na křížku koruny už v roce 2003 a tehdy zjistili, že dutina v ní je prázdná. Proto se spekulovalo, že se trn ztratil.

Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Nyní ale odborníci pomocí přenosného rentgenu našli další dutinu ve dně kříže. Památkáři věří, že trn v koruně je, i když ho neviděli. „Výsledek našeho průzkumu potvrdil, že jde opravdu o relikviářovou schránku. Téměř s jistotou jsme přesvědčeni o tom, že ten trn tam je,“ řekl Kroupa. Nevyloučil další průzkum do budoucna.

Lidé, kteří se na výstavu přijdou podívat, budou moci vidět i jednu z nejsvětějších relikvií země – lebku svatého Václava. „Lidé tak budou moci přijít do katedrály nejen podívat se na klenoty, ale budou to moci pojmout jako určitou pouť k sv. Václavu – věčnému panovníkovi české země,“ řekl děkan metropolitní kapituly svatovítské katedrály Ondřej Pávek.

Korunovační klenoty:

Svatováclavská koruna pochází z roku 1346, kdy ji nechal zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem v dalším roce. Je z 22 karátového zlata a zdobí ji 96 drahých kamenů a perel. Královské jablko pochází z roku 1527, je z 18karátového zlata a ozdobené 45 drahými kameny a perlami. Královské žezlo je také z 18karátového zlata a bylo zhotoveno v roce 1533. Je osázené 71 drahými kameny a perlami. Korunovační roucho pochází z roku 1617, je z hedvábného materiálu červené barvy, lemované hermelínem, tedy zimní bílou kožešinou z hranostaje.