Odstraňovat škody po povodních pomáhají stovky dobrovolníků, organizace ale stále hledají další

Jeseník

V oblastech zasažených povodněmi stále pomáhají stovky dobrovolníků. Uklízejí škody, mapují potřeby domácností, nebo pomáhají krizovým interventům. Například organizaci ADRA se na pomoc přihlásilo 2 a půl tisíce dobrovolníků. Další jsou třeba z řad Českého červeného kříže, Charity ČR nebo studenti z různých univerzit. Přesto na některých místech, hlavně během pracovního týdne, dobrovolníci chybí.

Organizace ADRA koordinuje dobrovolnickou pomoc v Moravskoslezském kraji, zejména na Ostravsku, v Bohumíně či v Krnově.

„Dobrovolníci a dobrovolnice ADRA jsou již několik dní v terénu. Vyklízí domy, uklízí bahno, ale i obcházejí domácnosti a pomocí mobilní aplikace monitorují škody. Do dnešního dne jsme zapojili 389 dobrovolníků do manuálních prací. Dalších 85 dobrovolnic a dobrovolníků se zapojilo do monitoringu a již navštívili přes 1100 domácností a zjistili rozsah škod, což je důležité kvůli následnému rozdělení finanční pomoci,“ uvedla na webu ADRA.

Potřeba pomoci zaplaveným oblastem stále trvá a bude trvat ještě dlouhé měsíce. „Aktuálně hledáme další dobrovolníky do Krnova a do Ostravy Nové Vsi. Celý víkend pomáhali dobrovolníci a dobrovolnice na různých místech Moravskoslezského kraje. I když je za  nimi obrovský kus práce, pořád to nestačí. Dobrovolnická pomoc bude potřeba i v nadcházejících dnech a týdnech,“ uvádí ADRA.

Dobrovolníky uvítají také například v ostravské Nové Vsi, které je částečně stále pod vodou a hraje o čas. Čím rychleji bude odčerpaná voda a odklizeno, tím rychleji se dá celá oblast alespoň částečně do pořádku.

Zájem o dobrovolníky hlásí například i Arcidiecézní charita Olomouc, která je bude znovu nasazovat do několika oblastí. Během víkendu v registraci charity v terénu pomáhalo 459 lidí, v pondělí pět desítek.

„Hlásí se dobrovolníci další, ale není to tak silné jako na víkend, avšak i pro následující pracovní dny nabídky chodí. Například v pondělí od rána bylo v evidenci dalších 29 osob, v 'zásobě' na různé dny je teď celkem 217 osob," řekl ČTK mluvčí ACHO Marek Navrátil. Silnice vedoucí do postižených oblastí dál hlídá policie, dobrovolníci se musejí předem registrovat u neziskových organizací.

Pomoc studentů

V oblastech, které zasáhly povodně, pomáhají také dobrovolníci Českého červeného kříže, Charity ČR nebo z Dobrovolnického centra Univerzity Palackého v Olomouci. To už na sever Olomouckého kraje poslalo asi 500 dobrovolníků. Podle jeho manažerky Vladimíry Sedláčkové studenti na místě pomáhají nejen s odklízecími pracemi.

„Na začátku šlo například o mapování potřeb postižených domácností, což je úkol pro sociální pracovníky a pomáhali jim naši studenti sociální práce. Někteří naši dobrovolníci pomáhají krizovým interventům, třeba studenti psychologie, kteří mají kurz krizové intervence,“ popsala Českému rozhlasu.

Podle Sedláčkové se k pomoci připojují taky další univerzity, třeba Masarykova univerzita v Brně i pražské ČVUT a Univerzity Karlova.

Během povodní muselo svoje domovy opustit 21 a půl tisíce lidí. Zachránit se podařilo přes patnáct set lidí. Hasiči nasadili 1200 profesionálních a šestnáct set dobrovolných členů. Na řadě míst pomáhá také armáda.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala, že v regionech zasažených záplavami pomáhá aktuálně přes 500 příslušníků armády včetně šesti desítek členů aktivních záloh. V terénu je 172 kusů vojenské techniky. Stejně jako další zástupci armády a ministerstva zopakovala, že o pomoc s odstraňováním následků povodní musejí starostové postižených obcí žádat prostřednictvím krajských štábů, které situaci vyhodnocují a zadávají úkoly.