Svátek svatého Václava: Poutě, mše i slavnosti a zavřené obchody

Každý rok si 28. září připomínáme svátek sv. Václava, patrona české země. Od roku 2000 je tento den státním svátkem jako Den české státnosti, na jehož počest se konají různé akce po celém Česku. Města pořádají slavnosti a jarmarky, církev poutě a mše. Obchody musí zůstat zavřené.

Foto: Barbora Němcová,  Radio Prag International

Svatý Václav patřil k rodu Přemyslovců a vládl v českých zemích po dobu asi deseti let. Byl oblíbený pro svoji zbožnost, spravedlivost a vzdělanost. 28. září 935 byl na příkaz svého bratra Boleslava zavražděn. Po smrti byl svatořečen a stal se patronem českého národa.

Jeho svátek byl v minulosti mezi lidmi natolik oblíben, že je slavila doslova celá země. Konaly se slavnostní mše, lidové veselice, pořádaly se poutě a na mnoha místech probíhalo posvícenské veselí či hody. I dnes se po celé republice konají různé svatováclavské akce.

Tradiční Svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi  | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Hlavní akcí je tradiční Národní svatováclavská pouť s bohatým programem ve Staré Boleslavi. Na Pražském hradě si zase lidé mohou až do konce září prohlédnout České korunovační klenoty - a to díky rozhodnutí prezidenta Petra Pavla o jejich vystavení každý rok při příležitosti svátku sv. Václava.

Svatováclavské oslavy provází také řada kulturních představení a zábavy. Na stovkách míst v Česku připravily speciální program například zámky, hrady, památkové rezervace, skanzeny, zoo ale i spousta měst. Lidé mohou navštívit jarmarky, vinobraní či pivní slavnosti. Nechybí tam ukázky tradičních řemesel, různá klání, hudba, divadlo, a samozřejmě dobré jídlo a pití.

Expozice Svatováclavské posvícení na Dlaskově statku | Foto: Jaroslav Hoření,  Český rozhlas

V minulosti bývala vyhlášenou lahůdkou svatováclavská husa, stejně jako o měsíc a půl později na sv. Martina. Na to nezapomíná dnes řada restaurací při svých nabídkách svatováclavského menu. I když častěji než husa je v nabídce kachna, například pečené kachní stehno s červeným zelím se sušenými švestkami a knedlíkem. Často nechybí ani švestkový koláč.

Svatý Václav je také symbolem babího léta. Na státní svátek tak připadá mnoho zajímavých pranostik. Například: Na svatého Václava bývá bláta záplava; Svatováclavské časy přinesou pěkné počasí; Na Václava českého bývá vína nového nebo Svatý Václav víno chrání, po něm bude vinobraní.

klíčové slovo: