Nová vláda nemá důvěru poslanců jistou

Nový premiér Jiří Paroubek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Nová vláda premiéra Jiřího Paroubka ještě ani pořádně nezačala pracovat, a už se kolem ní vynořuje několik závažných otazníků. Jedny se týkají toho, na co by se měla ve své práci zaměřit a do čeho se raději vůbec nepouštět. Ty druhé jsou snad ještě závažnějšího rázu. Není totiž vůbec zřejmé, zda tato vláda získá v Poslanecké sněmovně důvěru. Pokračuje Josef Kubeczka.

Nový premiér Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Ekonomové nedávají Paroubkově kabinetu příliš velké šance na uskutečnění opravdových ekonomických reforem. Shodují se, že v tak krátké době před volbami se kabinet soustředí spíše na populistická opatření. Také bývalý ministr financí Pavel Mertlík se domnívá, že se vláda pokusí jen dodržet závazky, které na sebe Česká republika vzala v rámci konvergenčního programu pro přijetí společné evropské měny. Odborníci se totiž shodují, že s opravdu podstatnými reformami se má začít vždy na začátku funkčního období vlády. Před volbami jsou politici - ve snaze zajistit své straně co nejvíc hlasů - náchylní k provádění jen populistických opatření.

A co o možnostech Paroubkovy vlády soudí politolog Bohumil Doležal?

"Myslím, že by měla stihnout hlavně to, že přežije celých těch čtrnáct měsíců. Tím pádem by se měla pouštět jen do takových věcí, které je schopná zvládnout v rámci svého velmi slabého mandátu. Měla by vzít na vědomí, že je vládou pouze udržovací, která nemůže řešit žádné zásadní věci. Snad kromě jediné, a to je schválení euroústavy. Pokud jde o další zásadní věci, měly by maximálně spolupracovat s demokratickou opozicí."

Jan Kavan,  foto: Zdeněk Vališ
Nová vláda ale ještě nemá nic jistého. Je možné, že se proti ní při sněmovním hlasování o důvěře postaví i několik sociálnědemokratických poslanců. Jan Kavan naznačil, že se po středečním jednání s premiérem Jiřím Paroubkem a ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou možnost dohody spíše vzdálila. Kavan a jeho stranický kolega Vladimír Laštůvka chtějí posílit vliv ČSSD na českou zahraniční politiku. Žádají, aby se prvním náměstkem ministra stal současný velvyslanec při OSN Hynek Kmoníček. Jeho jméno ale Jan Kavan potvrdit nechtěl.

"To si myslím, že by mělo být předmětem jednání příští týden. V této chvíli mohu pouze říct, že na obsazení funkce prvního náměstka člověkem za ČSSD jsme se zatím neshodli. O konkrétních jménech si myslím není vhodné teď hovořit."

Další jednání proběhnou příští týden. Podle premiéra Paroubka ale jde hlavně o spolupráci mezi resortem a zahraničním výborem sněmovny.

"Většinu těch požadavků považuji za rozumnou. Myslím si, že tady šlo především o styl práce a až v tom dalším sledu je možné hovořit o osobách, které by tu politiku, to zkvalitnění práce ministerstva zahraničních věcí měli nějakým způsobem provádět, zajišťovat."

Na mou otázku, zda jsou požadavky pětice poslanců oprávněné, nebo jde o pouhé vydírání, politolog Bohumil Doležal odpověděl:

"Já myslím, že v podstatě jde o takový hrubý nátlak na o snahu prosadit představy, které by nějakým způsobem do budoucna, na těch příštích čtrnáct měsíců ovlivnily českou zahraniční politiku směrem doleva. To znamená na spolupráci s kontinentální osou Paříž - Berlín a oslabení vztahů se Spojenými státy."