Nové nadzvukové stíhačky pro české letectvo zřejmě budou

Čeští vojenští piloti se zřejmě dočkají nových bojových nadzvukových letounů. Po pondělním jednání vlády se konečně začal rýsovat časový horizont jejich nákupu. Více informací má Josef Kubeczka.

První letouny dostanou vojáci zřejmě v roce 2004. Vláda uložila ministru obrany Vladimíru Vetchému, aby do konce listopadu ve spolupráci s dalšími třemi ministry vypsal výběrové řízení na víceúčelové taktické nadzvukové letouny pro českou armádu. Vetchý po jednání kabinetu řekl, že do konce října má společně s ministry financí, průmyslu a obchodu a zahraničí dopracovat zadávací dokumentaci k tendru. Mělo by tak podle něj být mimo jiné jasné, zda se výběrové řízení bude týkat 24 či 36 letadel. Vetchý odhaduje, že západní firmy budou mít na předložení nabídek zhruba pět měsíců, dalších tři až pět měsíců bude trvat vyhodnocení tendru. Vláda by tak mohla v druhé polovině příštího roku rozhodnout, od koho stíhačky koupí. Podle Vetchého však nákup nových nadzvukových letounů ještě není definitivní. Pokud by žádná z nabídek vládě nevyhovovala, mohlo by se stát, že armáda stíhačky nenakoupí, připustil ministr Vetchý. Zatím podle něj vláda předpokládá, že takzvané offsetové programy, díky nimž by se náklady na letouny vrátily prostřednictvím zahraničních investic do českého průmyslu, by měly dosáhnout výše 150 procent ceny letounů. Orientační cenu letounů odhadl Vetchý na 100 miliard korun.

"My samozřejmě jako vláda máme zájem na tom, aby to stálo co nejméně a jedno z kritérií a velmi vážných kritérií je samozřejmě i cena letounů. Nebudu tady říkat nějaká konkrétní čísla. Bude to záležet samozřejmě na nabídce. Bude se hodnotit samozřejmě kvalita, způsob financování, naplnění offsetových programů, ale také cena letounů a každé to kritérium bude součástí té zadávací dokumentace."

Kabinet také analyzoval projekt nákupu podzvukových letounů L-159. Podniku Aero Vodochody, který stíhačky armádě dodává, vláda povolila odložit splacení daně z přidané hodnoty splatné v letech 2000 až 2002 na léta 2003 až 2004. Povolila i poskytnutí překlenovacího úvěru do výše nanejvýš 2,5 miliardy korun. Úvěr bude čerpán v roce 2001 a splacen v roce 2003 z rozpočtu ministerstva obrany. Aero mělo původně do konce roku dodat celkem 21 podzvukových bitevníků. Na poradě s ministrem obrany 12. října však zástupci firmy sdělili, že jsou schopni dodat jen 14 letadel. Nakonec se zavázalo dodat šest letounů L-159 se zpožděním jeden měsíc, to znamená do konce ledna. Zpozdí-li zbrojovka Aero Vodochody tuto dodávku, zaplatí podle mluvčího ministerstva obrany Milana Řepky penále téměř sedm miliónů korun. Navíc nebudou-li letouny dodány podle původního harmonogramu, ministerstvo obrany za ně v tomto roce nezaplatí fakturu na 780 miliónů korun, ale doplatí je až po převzetí letadel, upřesnil mluvčí informace ministra obrany Vladimíra Vetchého.