Novela církevního zákona rozproudila emoce

Ministr kultury Pavel Dostál, foto : ČTK
0:00
/
0:00

Velké emoce vzbudila v Poslanecké sněmovně novela církevního zákona. Speciálně kvůli ní přijel hlasovat nemocný ministr kultury Pavel Dostál. Po schválení návrhu se s poslanci rozloučil před další fází svého boje s rakovinou. Schválený zákon přitom možná skončí u Ústavního soudu. Podrobnosti má Josef Kubeczka.

Novela zákona má upravit evidenci charit a diakonií. Pro předlohu hlasovali sociálně demokratičtí a komunističtí poslanci, ostře proti byli především lidovci. Podle kritiků jde zákon proti duchu Ústavy, která církvím umožňuje řešit své záležitosti nezávisle na státu. Ministr kultury Pavel Dostál je se schválením zákona spokojen.

"Já si prostě nedovedu představit, že by kardinál Vlk rozhodl, že právnickou osobou podle právního řádu je církevní právnická osoba X,Y. A ta by měla úplně stejná práva jako právnické osoby, které jsou ustanoveny v souladu se zákony České republiky."

Proti evidenci církví zřizovaných organizací se postavili především zástupci katolické církve a KDU-ČSL. Například lidovecký ministr zahraničí Cyril Svoboda míní, že zákon znamená projev nedůvěry státu vůči církvím, a to je podle něj ubohé.

Ministr kultury Pavel Dostál,  foto : ČTK
"Tento zákon vede k tomu, co mohu lidově nazvat ne větším zásahům, ale, promiňte mi ten výraz, větší buzerací ze strany státu. Nejde totiž jen o to, že stát bude velmi výrazně zasahovat do vzniku právnických osob církevních, jako jsou charity či diakonie, ale tyto právnické osoby budou muset vykazovat kdejaký detail."

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jaromír Talíř připomněl, že v době takzvané opoziční smlouvy mezi sociálními a občanskými demokraty zákon uvedené právo omezil. "Ústavní soud toto omezení vypustil a nyní se to tam zase vrátilo,"řekl Talíř. Nevyloučil, že lidovci se kvůli tomu na Ústavní soud obrátí. Záleží podle něj na tom, jak s předlohou naloží Senát, v němž má dominantní postavení ODS.

Ministr Dostál očekává, že Senát poslancům novelu vrátí. Věří naopak, že u prezidenta Václava Klause najde tato legislativní úprava podporu. Ministr trvá na tom, že novela náboženské svobody nekrátí. Registrovaných církví je podle něj 26. "Je tam konflikt hlavně s katolickou církví, od samého počátku," uvedl ministr Dostál. Novela podle něj pouze říká, že církve "musí jednat podle právního řádu České republiky" a zřizování církevních právnických osob se musí dít podle tohoto řádu.

Jaromír Talíř ale tvrdí, že ministerstvo kultury má podle novely evidovat jen farnosti a charity a ostatní církevní osoby bude muset církev zřizovat například jako podnikatelské subjekty. Jde podle něj třeba o vzdělávací a zdravotní zařízení. Fakt, že novelu prosadili společně poslanci ČSSD a KSČM, je podle poslance Talíře "bez komentáře".