Nový ministr obrany Jaroslav Tvrdík zahájil změny ve svém resortu

Jaroslav Tvrdík

Nový ministr obrany Jaroslav Tvrdík odstatrtoval tento týden personální změny ve svém resortu. Rozhodl se také provést některé změny ve výzbroji armády a v neposlední řadě i v českých jednotkách působících na Balkáně. Další podrobnosti má Kateřina Brezovská.

Jaroslav Tvrdík například při úterním setkání s generálním tajemníkem NATO Georgem Robertsonem v Bruselu připustil, že ministerstvo obrany nejspíš prodá polovinu z dvaasedmdesáti letounů L-159, které si za 50 miliard korun objednala česká armáda. Ačkoliv resort obrany potřebuje peníze na modernizaci a reformu jiných částí armády, nemůže od tohoto obchodu odstoupit. Ministr Tvrdík to připustil a dodal:

"Jinou věcí je, že se letouny stávají majetkem Armády České republiky. Armáda má plné právo zvažovat co nejefektivnější využití, včetně možného odprodeje."

Náčelník generálního štábu armády generál Jiří Šedivý ministra doplnil v tom, proč může armáda polovinu letounů postrádat:

"Co se týká bojového operačního použití letadel, nám stačí 36. Přičemž ale víme, že jsme schopni využít těch zbylých 36 jiným způsobem, něž k tomu, abychom je měli vyzbrojené a připravené k tomu operačnímu použití."

Vedení ministerstva obrany a armády uvažuje o výměně 36 podzvukových bitevníků L-159 Alca na Slovensko za vojenský materiál. Podle ministra i šéfa generálního štábu jsou důvodem i úvahy o společném výcviku českých a slovenských pilotů, kdy by se teorie učila v Košicích a praktický trénink by se konal v České republice. Slovenský ministr obrany Jozef Stank hovořil už koncem dubna o možnosti vyměnit za letouny L-159 slovenskou samohybnou houfnici Zuzana. Mezi varianty, jak naložit s 36 stroji L-159 patří podle Tvrdíka i vznik mezinárodního školicího střediska pro piloty - jakéhosi českého "Top gun" - na letišti v Pardubicích.

Co se týče změn v českých jednotkách na Balkáně, ministr Tvrdík společně s náčelníkem generálního štábu Jiřím Šedivým informovali v bruselském sídle NATO, že Česká republika stáhne do konce roku svůj kontingent z jednotek SFOR v Bosně a posílí svou účast v silách KFOR v Kosovu. Tamní kontingent bude navíc doplněn o slovenskou mechanizovanou rotu, takže vznikne československý kontingent se smíšeným velením. Náčelník štábu české jednotky v Kosovu Karol Kozár sloučení českých a slovenských vojáků přivítal.

"Myslím si, že je to dobrá myšlenka. Za prvé z toho důvodu, že podporujeme vstup Slovenska do struktur Severoatlantické aliance. Druhá věc je, že ta jazyková bariéra mezi Čechy a mezi Slováky není taková, že bychom si nerozumněli. Myslím si, že to posílení bude velice dobré."

Návrhy na ukončení účasti v misi SFOR v Bosně předloží ministerstvo obrany vládě ke schválení do konce července. Česká mechanizovaná brigáda byla v Bosně od roku 1996. Československá jednotka v Kosovu by měla vzniknout k prvnímu lednu příštího roku.