Nový rekord v Karlových Varech. Termální pramen popíjelo nejvíce lidí v jeden okamžik

Nejen rekordní účast lázeňských expertů z různých zemí světa, ale také jeden nový český rekord zaznamenal Evropský lázeňský a balneologický kongres v Karlových Varech. Jeho účastníci společně s místními obyvateli ochutnali v jeden okamžik termální pramen a tak se podařilo stanovit nový rekord ve společném pití minerální vody.

Evropský lázeňský a balneologický kongres je jednou z největších a nejuznávanějších akcí svého druhu. Na letošní, v pořadí již 27. ročník kongresu, se do Karlových Varů sjelo přes 300 zástupců z lázeňských institucí, businessu, politiky a mnoha dalších odvětví z 29 zemí. Kromě přednášek, prezentací, workshopu či diskusí měli připraven i speciální doprovodný program.

Zájemci si mohli v doprovodu hejtmana Karlovarského kraje užít ranní běh centrem Karlových Varů nebo absolvovat terapeutickou procházku lázeňskými lesy. Součástí byla také akce na Tržní kolonádě u pramene Karla IV.. Tento pramen nazývaný původně „Žrout" podle pověsti objevil Karel IV., když si na lovu u něj léčil nemocné končetiny. Když na sobě poznal blahodárné účinky, nařídil, aby bylo místo kolem pramene osídleno. Tak podle legendy vznikly lázně Karlovy Vary. Na konci 19. století byla nad pramenem vystavěna dřevěná Tržní kolonáda ve švýcarském stylu podle projektu vídeňských architektů Fellnera a Helmera. V jejím interiéru vyvěrají celkem tři minerální prameny.

Hosté konference tam společně s místními obyvateli absolvovali pití pramenu, aby vytvořili nový český rekord v počtu osob současně pijících pramen.

„Myšlenka o vytvoření nového českého rekordu se přímo nabízela, protože kongres se zabývá tématy lázeňství a balneologie. Znamená to, že se tu nyní koncentruje mnoho lidí z oblasti lázeňství. Oslovili jsme je proto s tím, že bychom rádi vytvořili rekord ve společném pití léčebného pramene na jednom místě, ve stejný čas,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Tržní kolonáda v Karlových Varech | Foto: Zdeňka Kuchyňová,  Radio Prague International

Zapsáno do České knihy rekordů

Rekord byl nakonec překonán a mohl být oficiálně zapsán. „Na Tržní kolonádě u pramene Karla IV. v Karlových Varech, kde byl stanoven nový český rekord, byl přítomen také komisař agentury Dobrý den, který na stanovení rekordu dohlížel. Výsledkem je zapsání do České knihy rekordů, kdy 137 účastníků v jeden okamžik ochutnalo termální pramen,“ uvedla Jitka Čmoková z Krajského úřadu Karlovarského kraje.

Oficiálním sčítacím komisařem byl Miroslav Marek z agentury Dobrý den. „Všichni se tady na schodech shromáždili s tím krásným pohárkem a každý z účastníků měl jeden z těch tří pramenů, které vyvěrají tady na Tržní kolonádě. Společně v jeden okamžik ochutnali termální prameny a tím se vlastně do České knihy rekordů zapsali všichni,“ doplnil.

Letošní ročník Evropského lázeňského a balneologického kongresu v Karlových varech se díky počtu účastníků stal jedním z nejnavštívenějších kongresů Evropského svazu lázní. Na závěr programu byla účastníky formulována Karlovarská lázeňská deklarace. Ta vyzývá Evropské představitele k podpoře rozvoje lázeňství, jako odvětví, které je schopné čelit celosvětovým výzvám v oblasti zdraví.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Karlovarský kraj
klíčové slovo:
spustit audio