Nudný patron s buřinkou? Ani náhodou!

Jiří Šlitr, foto: Archivní a programové fondy ČRo

Přezdívku "doktor klavír" Jiřímu Šlitrovi vymyslel Miroslav Horníček. Šlitr se totiž svému právnickému povolání nikdy nevěnoval. Dvojice Suchý - Šlitr dokázala výrazně ovlivnit hudbu a divadlo 60. let. Právě oni zahájili éru malých divadelních scén. Jiří Šlitr by se v těchto dnech dožil 95 let.

Jiří Šlitr,  foto: Archivní a programové fondy ČRo
Hudbě se věnoval už od mládí, spoluzaložil Rychnovský dixieland, hrával s Akord clubem, kde se seznámil s Jiřím Suchým. Po studiu skládal písně, vystupoval v kabaretech, jako pianista působil v Laterně magice, mimo jiné i na známém Expu 1958.

V roce 1959 založil společně s Jiřím Suchým divadlo Semafor, pro které skládal písně, scénickou hudbu (Člověk z půdy, Zuzana je sama doma, Šest žen Jindřicha VIII.) i muzikál (Dobře placená procházka. Autorsky a herecky se podílel na filmech (Bylo nás deset, Kdyby tisíc klarinetů, Zločin v šantánu). Z hudebních nahrávek vyniká album Jonáš a dr. Matrace.

Nešťastná náhoda nebo sebevražda?

Z dvojice Suchý - Šlitr byl Jiří Šlitr tím vážným patronem s buřinkou, který vždy zachovával kamennou tvář. Nepil, nekouřil, dokázal pracovat až patnáct hodin denně. Chtěl se dostat na Broadway. Nudný patron však nebyl ani náhodou. Šlitr byl milovníkem žen, rychlých aut a luxusních obleků. Složil přes 300 písniček, ilustroval dvě desítky knih, byl dobrý sportovec, vyrážel na lyže do Alp. Jako jeden z prvních začal nosit v Praze džíny.

Jeho životem prošlo mnoho žen, se žádnou však dlouho nevydržel. Opakovaně se jedenáct let scházel a rozcházel se Sylvou Daníčkovou, konferenciérkou z Laterny Magiky. S Bohumírou Peychlovou měl dceru Dominiku. Zůstával však svobodný. Poslední žena zemřela spolu s ním 26. prosince 1969 otravou svítiplynem. Jiřímu Šlitrovi bylo 45 let. Dodnes není jasné, zda šlo o nešťastnou náhodu, či sebevraždu. Tu však jeho blízcí vylučovali. Jeho hrob najdete na Vinohradském hřbitově v Praze.