Nušlova cena pro světoznámého astronoma Miroslava Plavce

7. srpna obdržel světoznámý astronom českého původu, profesor Kalifornské univerzity Miroslav Plavec, na Štefánikově hvězdárně v Praze nejvyšší vyznamenání České astronomické společnosti - Nušlovu cenu. Více se dozvíte v příspěvku Eveliny Himalové.

Nušlova cena byla předána letos šestasedmdesátiletému Miroslavu Plavcovi za celoživotní dílo v astronomii. O jaké vyznamenání jde, přiblížil Radiu Praha přední český astrofyzik doktor Jiří Grygar... Rodák ze Sedlčan na Příbramsku, který po sovětské invazi v srpnu 1968 využil příležitosti a i s rodinou emigroval, podotkl s humorem jemu vlastním, že jiným jazykem, než češtinou, mluví "pouze pro peníze" - při výuce studentů na Kalifornské univerzitě, kde se uznává jedině agličtina.

Je neodpustitelným zločinem posrpnového režimu, který v bývalém Československu vládl dlouhých 30 let, že dopustil, aby od nás odcházely "nejlepší mozky" vědy, umění i dalších oborů, namísto toho, aby byl na ně patřičně hrdý a hýčkal si je. Naštěstí tito lidé, což je i případ profesora doktora Miroslava Plavce, díky svému talentu a svojí píli našli uplatnění v zahraničí, a dokázali to, co by asi tehdy ve vlasti nebylo možné. Stejně tak jeho žena Zdeňka, která na sebe upozornila už na ondřejovské hvězdárně, a v Kalifornii jako softwarová specialistka dosáhla mimořádných úspěchů. Také ona byla při současné návštěvě v Praze poctěna významným uznáním své práce... uvedl na slavnostním aktu doktor Jiří Grygar s tím, že i pan profesor Plavec už má planetku pojmenovanou svým jménem. Nese číslo 6076.

Letošního laureáta Nušlovy ceny, který je čestným členem Učené společnosti České republiky, a k jehož velkým zásluhám v době, kdy pracoval na ondřejovské observatoři patří spolupodíl na konstrukci více než dvoumetrového dalekohledu, největšího dalekohledu u nás, jsem se zeptala, s jakým pocitem ocenění přijímá, a zda se ve své činnosti nesetkal s rivalitou některých bývalých kolegů z oboru, kteří jeho úspěchy v zahraničí mohli sledovat jen zpovzdálí..?