"Ó, jak krásně voní," liboval si rekordman v pojídání syrečků

Fromage d'Olomouc

Novým světovým šampiónem v rychlosti pojídání olomouckých tvarůžků se stal na konci června před zraky několika stovek diváků na Horním náměstí v Olomouci 168 cm vysoký a 70 kg vážící pokrývač Petr Miček z Bystrovan na Olomoucku. Tři stogramové balíčky syrečků, dva krajíce chleba s máslem, stogramovou cibuli a půl litr piva stihl Mičeek spořádat za minutu a 57 sekund.

Foto: Radio Prague International
Zájem o účast v syrečkovém zápolení, které letos mělo sedmý ročník, projevilo 30 borců z ČR, Slovenska, USA a Japonska. Do finále jich postoupilo deset a byl mezi nimi i Američan Steven Schwarthoff a Slovák Milan Cisár, který obsadil třetí místo časem 3 minuty a 3 sekundy.

Zvláštním paradoxem by se dal označit zmíněný šampionát v pojídání tvarůžků. Ve stejnou dobu totiž poslal soud jednu z firem, která tvarůžky vyráběla, do konkurzu. Česká republika je jedninou zemí na světě, kde se syrečky vyrábí. Historie prvních tvarůžků, které jsou jediným původním českým sýrem, na Hané spadá do 15. století. Tehdy se však, oproti dnešnímu strojovému zpracování, vyráběly z kyselého tvarohu a soli ručně.

Sýry vyráběli donedávna firmy JD a A.W. a jejich produkce se pohybovala kolem 3000 tun tvarůžků. I když se sýry jmenují Olomoucké tvarůžky, vyrábějí se v obci Loštice na Šumpersku. Jednu z tvarůžkových firem, JD, poslal na konci června ostravský krajský soud do konkurzu. Firma zastavila výrobu kvůli finančním potížím už v březnu. Majitelka firmy JD Olga Křupková je pravnučkou zakladatele loštické tvarůžkárny Aloise Wesselse. Firma se po jeho smrti rozdělila na dvě části. Jedné z nich restituenti na začátku 90. let minulého století vrátili do názvu pradědovy iniciály A.W. Podstatně menší výrobna tvarůžků nesla název JD, což jsou iniciály Jaroslava Dubského, za kterého se provdala jedna z dcer Aloise Wesselse.