Obchodní embargo vůči zemím podporujícím terorismus může podle ministra obrany stát Českou republiku miliardy korun

Usáma bin Ládin

Stopy teroristů zodpovědných za útok na Spojené státy vedou i do České republiky. Obchodní impérium Usáma bin Ládina v minulých letech bez problémů podnikalo v různých zemích světa, včetně bývalého Československa. A nejen to. Na území bývalého Československa kupovali jeho zaměstnanci i chemikálie, které se dají využít k výrobě výbušnin. Více Jaromír Marek.

Libanonec Wahid El Hage - terorista napojený přímo na Usámu bin Ládina, který byl letos odsouzen na doživotí za účast na bombovém útoku na velvyslanectví USA v Keni při výsleších přiznal, že v minulosti několikrát pobýval v Rusku, ale také na Slovensku. V letech 1992-93 tam objížděl tam podniky, které se zabývají výrobou chemikálií. Podle jeho slov, šlo prýž výhradně o chemikálie používané v zemědělství. V neděli potom britský deník The Mail on Sunday informoval o tom, že z České republiky údajně unikly ampule se sporami sněti slezinné a dále vysoce nakažlivý botulotoxin a mohly se dostat do rukou příslušníků teroristické organizace Al Kajdá Usámy bin Ládina. Situací se zabýval ve středu branně bezpečnostní výbor Parlamentu. Ten možnost úniku smrtelně nebezpečných biologických látek vyloučil. Více poslanec petr Nečas.

"Můžeme na 100% vyloučit, že by došlo k jakémukoli prodeji nebo nabídce biologických válečných materiálů protože Armáda ČR tyto látky ještě v minulém desetiletí zcela zničila. Zrovna tak nemáme žádné informace o to, že by něco podobného nabízely jiné subjekty v rámci ČR."

Sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost také vydal prohlášení, že nezjistil případy, kdy by teroristé obchodovali s českými výrobky. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík nicméně připustil, že v případě uvalení embarga na dodávky zbraní do některých arabských zemí kvůli podpoře terorismu by Česká republika by mohla přijít řádově o miliardy korun.

"Zejména ve zbrojním průmyslu pravděpodobně embargo na obchod s jednotlivými státy, které budou označeny jako ty, které podporují terorismus i embargo na obchodování s firmami, které z tohoto hlediska mohou být problémové, mohlo by to stát stát miliardy korun, je to pravděpodobné."

Uvedl ministr Tvrdík. Mezi země, které jsou dlouhodobě řazeny mezi státy podporující terorismus, patří Afghánistán, Irák, Írán, Libye, Súdán a Sýrie. Tyto státy udržovaly čilé obchodní styky s komunistickým režimem bývalého Československa. Dnes je však obchod s těmito zeměmi minimální a navíc patří i mezi největší dlužníky. Významnějšími obchodními partnery České republiky v této oblasti jsou jen Sýrie a Írán. V roce 1999 vyvezlo Česko do Íránu zboží za více než miliardu korun, vývoz do Sýrie loni dosáhl 770 miliónů korun.