Od 1. června začínají platit mírnější podmínky oddlužení

Foto: Barbora Němcová

Češi se stále více zadlužují. Zároveň však ubývá lidí, kteří mají problém své dluhy splácet. Lidí v exekuci je méně, ale počet exekucí na jednoho dlužníka se zvýšil. Pomoct by mělo zmírnění podmínek oddlužení, které začne platit od 1. června.

Ilustrační foto: Barbora Němcová,  Radio Prague International
Celkový objem dluhu obyvatel ČR činil ke konci prvního čtvrtletí 2 biliony 340 miliard korun. Problém se splácením spotřebních dluhů má asi 233 tisíc lidí. Jejich počet se snížil zhruba o 17 procent. O 16 procent pak klesl počet lidí, kteří nespláceli své úvěry na bydlení. Situace se liší podle regionů. Podle ředitele Nebankovního registru Jiřího Rajla je podíl ohrožených klientů na počet obyvatel v některých regionech vyšší.

"U krátkodobého dluhu, což jsou dluhy na kreditních kartách, kontokorenty, spotřebitelské úvěry, tak v Praze je to procento 1,4, zatímco v Karlovarském kraji, kde máme nejvyšší hodnotu, je to 3,5 procenta."

Dohromady Češi u tohoto typu úvěrů řádně nesplatili téměř 23 miliard korun. A celkem dluží skoro půl bilionu korun. Podle Jiřího Rajla je lepší splácení úvěrů dané ekonomickým růstem a nízkou nezaměstnaností, nikoliv zodpovědnějším chováním. Jak potvrzuje hlavní poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura, část populace se chová rizikově.

"Takových lidí je asi 20 procent. Letos jsme si ten průzkum zopakovali, a je to pořád dvacet procent. Ještě bychom potřebovali v té finanční gramotnosti v České republice hodně přidat."

Nejčastěji se podle České bankovní asociace zadlužují mladí, pak lidé s nižším vzděláním, kteří si často půjčí od více poskytovatelů, a to hlavně na nákup auta, motorky nebo spotřební elektroniky.

Lidí v exekuci je méně, ale zvyšuje se jejich počet na dlužníka

Organizace Člověk v tísni varuje, že lidí v exekuci je sice méně, ale počet exekucí na jednoho dlužníka se zvýšil. 10 a více exekucí už má skoro 160 tisíc lidí. Vícečetné exekuce jsou problém i podle Exekutorské komory. Někteří lidé si půjčují na dovolenou, na vánoční dárky, mají tři čtyři půjčky, za které dávají přes 50 procent svých příjmů.

Jedním z řešení má být zmírnění podmínek osobního bankrotu. Opatření začne v platit v sobotu. Spolu s tím taky stát nechá dlužníkům víc peněz z výplaty. Přestane platit podmínka, podle které musí být dlužník schopný uhradit během pěti let alespoň 30 procent svých závazků, uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

"Návrh dále zavádí povinnou zálohu na náklady exekuce, kterou bude skládat věřitel. Toto opatření by mělo přispět k tomu, aby věřitel lépe zvážil, zda má zahajovat exekuční řízení v případě, kdy je dlužník nemajetný. Dále návrh předpokládá zastavování exekuce v případě, kdy po určitou dobu nebyl v exekuci zjištěn nebo zajištěn majetek postačující alespoň k úhradě nákladů exekuce."

Zastavování exekucí by chtěla usnadnit i Exekutorská komora.