Od listopadu má papírové dopisování nahradit elektronická pošta - datové schránky si aktivovalo jen málo uživatelů

Od 1. listopadu má skončit papírové dopisování mezi českými institucemi a má ho nahradit elektronická pošta zasílaná do tzv. datových schránek. Někteří kritici systému se obávají kolapsu, sociální demokraté chtějí dokonce audit připravenosti datových schránek.

Komunikovat prostřednictvím datových schránek má od listopadu přes 7000 úřadů, dále firmy a organizace zapsané v obchodním rejstříku. Těch je asi 350 tisíc. Schránku si však zatím aktivovalo minimum uživatelů.

"Dneska je připojeno zhruba 10 procent institucí. Zhruba 750 ze sedmi tisíc. To je podle mě málo, ale věřím, že za těch 14 dní ještě ledasco doženeme,"

řekl začátkem týdne ministr vnitra Martin Pecina. Kdo si schránku neaktivuje, tomu bude aktivována automaticky. Datové schránky mají znamenat konec papírového dopisování, zásilky z úřadů budou chodit v elektronické podobě.

Projekt kritizoval předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podle něj nastane v listopadu na úřadech i soudech chaos a dezorganizace. Systém se například v Praze testuje u jednoho soudu a proto není nikdo schopen říct, co nastane, až do něj všechny soudy budou muset umístit statisíce písemností. Za hlavní viníky Paroubek označil exministra vnitra Ivana Langra a bývalého náměstka Zdeňka Zajíčka. Podle Langera je chyba na straně úřadů, které o systému datových schránek věděly včas.

"To není odpovědnost ministerstva vnitra, to je odpovědnost těch šéfů - starostů, primátorů, hejtmanů, ministrů nebo šéfů státních institucí."

Systém datových schránek měl na ministerstvu vnitra na starosti bývalý náměstek Zdeněk Zajíček. Podle svých slov nepřijal nabídku působit na vnitru poté, co ministr Pecina omezil jeho pravomoci. Systém je podle Zajíčka připraven, plně funkční a neměl by se začátkem listopadu zhroutit. Podle jeho slov je schopen zvládat 'desítky i stovky milionů transakcí'. Otázka je, jak budou připraveny úřady a firmy. Již dříve vysvětlil, čím se datové schránky liší například od e-mailu.

"V systému, ve kterém se pohybujete, jste jednoznačně identifikován. Také na druhé straně, ten kdo od vás bude přijímat korespondenci či dokument, si bude jistý, že právě vy jste tím odesílatelem. A to je zásadní rozdíl proti e-mailu, kde nevíte, jestli na druhé straně e-mailové adresy zajíč[email protected] skutečně existuje Zajíček a nebo je to jen někdo, kdo se za Zajíčka takto vydává a přitom žádným Zajíčkem není."

Některé firmy ještě přístupové kódy nemají, neboť České poště stěžují doručování zásilek nepřesné údaje uvedené v obchodním rejstříku. Datová schránka je přitom důležitá. Když například firma dostane do schránky dokument, dozví se to formou e-mailu či SMS. Pokud se uživatel do schránky nepřihlásí do deseti dnů, považuje se písemnost za doručenou.