Češi stále častěji využívají online komunikaci se státem, v digitalizaci je ale Česko pozadu

Výměna řidičského průkazu, podání daňového přiznání nebo registrace k očkování - to jsou příklady služeb, které lze od loňského roku vyřídit online. Česko ale v oblasti e-Governmentu dlouhodobě zaostává za evropským průměrem a přes ambiciózní plány digitalizace státu vázne. Podle Evropské komise je ČR v této oblasti na 22. místě v Evropské unii.

Pokud jde o užívání a poskytování veřejných digitálních služeb, patří Česko mezi nejméně rozvinuté členské státy. Počet uživatelů e-Governmentu zůstává hluboko pod unijním průměrem. Od roku 2020 má Česko novou 'digitální ústavu' (zákon o právu na digitální služby), podle které by měly být nejpozději od roku 2025 téměř všechny veřejné služby dostupné elektronicky. Nicméně pouze asi 10 procent obcí nabízí toto online řešení,“ uvádí Evropská komise v hodnocení Česka v oblasti e-Governmentu.

V loňském roce ale v Česku přibylo několik služeb, kvůli kterým lidé už nemusí chodit na úřady. Od června lze například požádat o výměnu řidičského průkazu přes datovou schránku nebo podat online daňové přiznání. Ministerstvo zdravotnictví také spustilo online portál k očkování proti covidu-19.

Podle mluvčího ministerstva vnitra Ondřej Krátošky online komunikaci s úřady využívá stále více Čechů. Z údajů ministerstva vnitra vyplývá, že například datovou schránku si loni zřídilo skoro 150 tisíc lidí, takzvanou bankovní identitu - tedy digitální průkaz totožnosti má už skoro 5 milionů lidí.

„Elektronizace státní správy byla loni ve znamení výrazného nárůstu počtu uživatelů i nových služeb. V průběhu roku 2020 -2021 došlo k více než stoprocentnímu nárůstu uživatelů Portálu občana. Počet zaregistrovaných uživatelů od spuštění portálu je přes 318 tisíc a počet přihlášení od spuštění přesáhl 1,5 milionu,“ popsal mluvčí Českému rozhlasu.

Digitalizace postupuje pomalu

Ilustrační foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Podle Štefana Kabátka z Nejvyššího kontrolního úřadu ale digitalizace postupuje pomalu. „Ta obrovská výzva tady stále trvá. Tomu odpovídá i harmonogram digitalizace veřejné správy, který vláda přijla. Řekl bych, že Nejvyšší kontrolní úřad jej hodnotí jako málo ambiciózní.“

Právě na digitalizaci chce klást zvláštní důraz nová vláda. Nejpozději na konci ledna 2025 chce mít plně digitalizovanou státní správu.

Naučíme stát fungovat efektivně s využitím všech moderních technologií. Digitalizace je nejen cestou k pohodlnějšímu kontaktu občanů se státem, ale automatizace procesů také povede k efektivnějšímu fungování státu jako celku. Důsledně budeme vymáhat, aby mezi úřady obíhala data, nikoli občan. Pokud občan státu data jednou poskytne, už je po něm stát nesmí znovu vyžadovat,“ uvádí se ve vládním programu.