Ve státní správě ubude 860 míst, opozice škrty kritizuje

Ministerstvo spravedlnosti, foto: Wikimedia Commons, Public Domain

Počet míst ve státní správě se od počátku příštího roku sníží přibližně o 860. Obsazena je v současnosti zhruba jedna třetina z těchto míst. Jde o největší redukci od doby, co platí zákon o státní službě.

Alena Schillerová,  foto: Prokop Havel,  ČRo
Největší změny čekají ministerstvo spravedlnosti, které zruší místa všech odborných náměstků a přeskupí jejich sekce. Rušením řadových pozic chce kabinet ušetřit. I na neobsazená místa totiž úřady berou ze státního rozpočtu peníze.

"Úspory v rozpočtu na rok 2019 tvoří 3,4 miliardy, a budu velmi silně apelovat, abychom pokračovali ve snižování míst," uvedla ministryně financí Alena Schillerová za hnutí ANO.

Jak uvedl náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký, většina rušených míst je řadových, změny se ale dotknou i některých vedoucích či náměstků. Jiné úřady naopak plánují navyšování stavů.

"Jsou i případy, kdy dochází k navýšení počtu systemizovaných míst v souvislosti s aktuálními úkoly. Jako příklad bych uvedl Český statistický úřad, kde je nezbytné přijmout nové zaměstnance na přípravu sčítání lidu."

Rušení míst se netýká třeba policistů, jejichž počet ministerstvo vnitra naopak zvyšuje o 1000 tabulových míst.

Škrty kritizuje opozice

Ministerstvo spravedlnosti,  foto: Wikimedia Commons,  Public Domain
Opoziční politici škrty ve státní správě kritizují. Piráti v tiskové zprávě upozorňují, že se stovky míst ruší, aby byla znovu zřízena. Změny podle nich vyvolávají pochybnosti o účelových čistkách. Na sociálních sítích krok kabinetu kritizovaly i ODS či TOP 09.

Poslední výraznější změny provedl loni před koncem roku první kabinet Andreje Babiše (ANO) složený z ministrů ANO, který nezískal důvěru. Za zrušení 14 sekcí, 23 služebních a 50 pracovních míst na ministerstvech a úřadu vlády si vysloužil kritiku opozice. Několik dalších menších změn schválila vláda v průběhu letošního roku.

Od roku 2015 počet míst ve státní správě každoročně stoupal. Za čtyři roky vzrostl podle zprávy ministerstva vnitra zhruba o 3200. Letos v lednu tak bylo na ministerstvech a v ústředních správních úřadech přes 78.500 míst. Snížení jejich počtu neznamená, že stejný počet lidí službu opustí, dvě třetiny z postů jsou neobsazené.