Pečovatelé se dočkali, výdělky v sociálních službách se od července zvýší o 23 procent

Photo illustrative: ČT24

Pečovatelé v Česku dlouho upozorňovali na své nízké platy. Teď se dočkali jejich zvýšení. Vláda od července zvýšila mzdy v sociálních službách o 23 procent. Kabinet projednával tři varianty přidání. Přiklonil se k té nejvyšší. Loni si pečovatelé v sociálních službách či domácnostech seniorů vydělali v průměru pouze 19.058 korun hrubého i s odměnami a všemi příspěvky. Průměrná měsíční mzda v Česku je přitom o 10 tisíc korun vyšší.

Foto: ČT
Vládní nařízení ruší tři z devíti platových tabulek. Řada pracovníků s nízkými výdělky se tak přesune do vyšších tarifů, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD):

"Pro tyto lidi to bude znamenat automatické zlepšení. Jsme připraveni navýšit dotace na sociální služby pro kraje a pro obce."

Vláda rozhodla o navýšení dotací o 1,1 miliardy korun. Odbory a poskytovatelé péče si dlouhodobě stěžovali na to, že kvůli nízkým mzdám chybějí v Česku tisíce pečovatelek a pečovatelů, kteří by se starali o seniory a postižené.

Platy se zvýší také zaměstnancům v kultuře a zdravotním sestrám, které pracují u lůžek.

Ministr financí: Jsme na doraz, další požadavky se už řešit nebudou

Ivan Pilný,  foto: ČTK
Ministr financí Ivan Pilný (ANO) po jednání vlády řekl, že státní kasa je prázdná, další požadavky už podle něj nelze na letošní rok přijmout.

"První podmínka je ta, že to je poslední věc, která se týká plnění rozpočtu na rok 2017. Ta věc je uzavřená, a další požadavky nebudou přijímány. Možná jsou oprávněné, ale budou se řešit až v rámci rozpočtu 2018. Jsme na doraz."

Druhá podmínka podle Pilného je, aby na navýšení platů našlo nejvíc peněz ve svém rozpočtu ministerstvo práce. Kraje si na negativní dopad vládních nařízení na své rozpočty stěžují, zmínily třeba předpis o navýšení mezd řidičů.

Opozice zákon podpořila, Hospodářské komora nesouhlasí

Miroslav Kalousek,  foto: Filip Jandourek
Se zvýšením platů souhlasí i předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Vláda podle něj ale neměla rozšiřovat počet státních zaměstnanců.

"Kdyby nerostl počet, a ten není potřeba, mohly by ty platy růst ještě rychleji."

TOP 09 i ODS uvedly, že k přidání pracovníkům v sociálních službách vyzývaly, nic z toho však koalice nepodpořila. Podle nich měl kabinet rozhodnout dřív, ne pár měsíců před volbami.

Růst platů ve veřejném sektoru ale kritizuje Hospodářská komora. Podle ní to zatíží státní rozpočet a negativně se to projeví v ekonomice.