Od nového arcibiskupa Dominika Duky se očekává čerstvý impuls pro jednání o církevních restitucích

Dominik Duka, foto: ČTK

Novým pražským arcibiskupem a primasem českým se stal dosavadní královéhradecký biskup Dominik Duka. Církev i politikové se vzácně shodují: Duka je osobnost, která může odblokovat vleklá jednání o církevních restitucích i o Vatikánské smlouvě. Sám nový arcibiskup chce otevřenější dialog církve a společnosti. S podrobnostmi je teď ve studiu Milena Štráfeldová:

Sobota 13. února, pravé poledne: Vatikán po dlouhých odkladech oznamuje, že Miloslava Vlka ve funkci pražského arcibiskupa nahradí Dominik Duka. Kněz, jemuž byl za minulého režimu odebrán státní slouhlas s výkonem jeho povolání. Patnáct let pak pracoval jako rýsovač v plzeňské Škodovce. V letech 1981 - 82 byl navíc vězněn za to, že organizoval tajné studium dominikánů. V r. 1998 jej papež Jan Pavel II. jmenoval královéhradeckým biskupem. Kardinál Vlk, který o uvolnění z funkce požádal už před dvěma lety, svému nástupci blahopřál až z thajského Bangkoku:

"Přeji mu mnoho potřebných darů, dobrý vztah věřících, a jedním slovem - pastorační moudrost."

Církev podle Dominika Duky čeká mnoho úkolů. Neměla by se uzavírat:

Dominik Duka,  foto: ČTK
"Musí vést dialog se společností a musí také hledat smíření se společností. Před těmi dvaceti lety to byla krásná eufórie vstupu do prostoru svobody. Dnes žijeme v situaci, kterou nazýváme hospodářskou, finanční, ale do jisté míry i krizí hodnot. Tak asi ty úkoly budou o něco těžší, ale díky tomu, co vše se podařilo a vybudovalo, nebude to cesta do úplného neznáma."

Sám Duka se chce nejprve seznámit se svým novým úřadem. Pak ho ale čekají jednání o majetkovém vyrovnání státu a církví, dosud neschválené smlouvě s Vatikánem i spor o katedrálu sv. Víta:

"Chceme hledat takovou dohodu, která bude k dobru celé společnosti, a tím pochopitelně i k dobru církve. Ale nechtěl bych a nebudeme hledat jenom výhody pro církev a nevyhody pro ostatní."

Dominik Duka,  foto: ČTK
Politikové oceňují diplomatické schopnosti Dominika Duky, které by měly tato složitá jednání usnadnit. Za respektovanou osobnost, která může významným způsobem přispět ke zlepšení vzájemných vztahů státu a církve, jej považuje prezident Václav Klaus. Podobně Duku hodnotí i místopředseda ODS Petr Nečas:

"Pan biskup Duka je znám je velmi vzdělaná a komunikativní osobnost s velmi širokým rozhledem, čili pro katolickou církev je to určitě skvělá zpráva. A my také velmi kvitujeme, že on velmi stojí o dialog, který bude širší a který půjde i mimo církevní kruhy."

Jmenování Duky je dobrou zprávou i pro předsedu KDU-ČSL Cyrila Svobodu. K jeho možnostem ve sporných otázkách je ale skeptický.

"Já očekávám větší otevřenost a způsob komunikace, která bude dávat větší naději na dohodu nebo zlepšení vztahu mezi církví a státem. I když si nedělám velké iluze, že se něco dramaticky zlepší, protože odpor vůči Vatikánské smlouvě nebo vůči restitucím je obrovský. To nezlomí ani nový pražský arcibiskup."

Duka se funkce ujme nejpozději do dvou měsíců, a to při bohoslužbě v katedrále svatého Víta. Datum zatím není stanoveno.