Odchod veterána

Ministr obrany jaroslav Tvrdík

Nový ministr obrany Jaroslav Tvrdík podle očekávání vyhrožuje velkou personální čistkou v celém resortu, především však na samotném ministerstvu. Z této instituce ale sami dobrovolně odcházejí i ti, jejichž práce je vcelku všeobecně oceňována. Jedním z nich, jak uvádí Zdeněk Vališ, je i první náměstek ministra Jaromír Novotný.

V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes ministr Tvrdík mimo jiné řekl, že významné změny chystá i ve vedení ministerstva, protože ten minulý tým, až na prvního náměstka Jaromíra Novotného, se neosvědčil. Sám Novotný potvrdil Radiu Praha, že nikdo ho nevyhazuje, ale cítí prostě potřebu změny. Odchází však s dobrými pocity.

"Asi tam bude hodně nostalgie, ale taky tam bude jistá spokojenost, že jsem byl u toho a možná jsem i trošku přispěl k tomu, že se nám povedlo začlenit republiku a armádu do NATO."

Jaromír Novotný stál u zrodu všech zahraničních aktivit české armády, organizoval vojenské mise na území bývalé Jugoslávie, získal si velký respekt u zahraničních vojenských představitelů a má bezesporu zásluhu na velmi lichotivém hodnocení českých vojáků v zahraničí.

"Trošku mě vadí, že armáda má lepší pověst v zahraničí než doma."

V jedné reprezentativní publikaci, kterou vydala Severoatlantická aliance, jsou na úvodních dvou stránkách věnovaných České republice, dvě fotografie: prezidenta Václava Havla a prvního náměstka ministra obrany Jaromíra Novotného. NATO jako by tím dávalo najevo, kdo v Česku se nejvíce zasloužil o vstup země do aliance. Jak se tedy staví Jaromír Novotný ke kritickým slovům generálního tajemníka NATO George Robertsona na adresu české armády?

"Generální tajemník aliance vyčítá všem zemím, že nedělají dost pro Defence Capability Initiative, to znamená pro restrukturalizaci svých armád po kosovské krizi, protože kosovská krize odhalila nedostatky v NATO a NATO se snaží přebudovat."

Ovšem české armádě je vyčítáno, že neplní úkoly, konkrétní úkoly, které dostala před dvěma roky.

"To je opět, řekl bych nepochopení. V novinách se často píše, že armáda plní jenom 23 procent, ale já jsem v roce 1998 podepsal, že z těch 52 cílů v roce 2001 bude splněno těch 23 procent, takže my plníme to, k čemu jsme se zavázali. Ty další cíle jsou rozloženy v dalších letech."

Kritiku českých médií ale vyvolávají také domácí tahanice kolem financování českých vojenských misí v zahraničí.

"Já jsem moc dlouho na tomto ministerstvu a vždy jsem říkal politikům, když řeknete A, tak musíte říci B. když rozhodujete o vyslání mise, musíte ji také finančně zabezpečit. Naším stropem je tisíc vojáků v zahraničí. Jestli to bude tisíc vojáků v jedné misi nebo čtyřista, čtyřista a dvěstě ve třech misích, tak to už je na rozhodnutí politiků, ale faktem je, že pokud máte jednu misi, kde je šestset vojáků a druhou, kde jich je dvěstě, tak logisticky to zabezpečení je stejně drahé pro obě mise, protože je musíte separátně zásobovat. Myslím, že pomalu se to kloní k rozhodnutí, že se soustředíme na jednu misi. Dělá to i většina aliančních členů, že se postupně stahují buď z KFOR nebo SFOR a soustřeďují se jenom na jednu misi.

Stále ještě první náměstek ministra obrany se v souvislosti s finančními otázkami staví opatrně k některým signálům, že kvůli problémům se schodkem státního rozpočtu by v příštím roce mohlo dojít k omezení výdajů na armádu.

"Já musím vycházet pořád z vládního prohlášení, které je pro mě závazné jako pro státního úředníka. V tomto vládním prohlášení se praví, že vláda bude po celé funkční období udržovat výdaje na obranu ve výši 2,2 procenta hrubého domácího produktu. Pokud by k této avizované situaci došlo, tak by to bylo jisté zpochybnění závazků státu vůči alianci."

Jaromír Novotný odchází z ministerstva obrany v polovině příštího měsíce. Jak přiznává, vydržel tolik let ve vysoké funkci možná proto, že není svázán s žádnou politickou stranou. Vláda ho nedávno schválila na místo velvyslance v Indii.