Ohlasy na skončené zasedání MMF a SB

Pavel Mertlík

"Hodně vznešených slov a málo skutků", "Mnoho slov, ze kterých je obtížné nalézt ta pravá", "Delegáti výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky se v Praze na ničem nedohodli, nic nevyřešili, na ničem se nedomluvili" - tak hodnotí páteční deníky, konkrétně Mladá fronta dne, Zemské noviny, České slovo a Lidové noviny právě ukončený pražský summit finančníků. Připravila Evelina Himalová.

Pavel Mertlík
Opačný názor má český ministr financí Pavel Mertlík, podle něhož pražské zasedání splnilo očekávání a jak řekl ČTK, posun v politice obou institucí je zřejmý. Ocenil, že Mezinárodní měnový fond má tendenci posouvat se k Světové bance a spolupracovat na řešení globálních problémů. Pokud jde o Českou republiku, skutečnost, že se fórum konalo právě u nás, přinese podle Mertlíka již do letošního státního rozpočtu určité prostředky navíc. Podle odhadu auditorské společnosti Deloitte and Touche, provedeného před zahájením zasedání, by mělo jít o 1,1 až 3,3 miliardy korun. Mertlík současně poukázal, že z rozpočtu budou muset být hrazeny škody na veřejném majetku, které způsobili odpůrci globalizace. Z hlediska organizačního zvládnutí by podle ministra financí Pavla Mertlíka v budoucnu mohla vytěžit i kongresová turistika, pokud by se do Prahy podařilo přivést více akcí na podobné vysoké úrovni.

Spokojeni odjíždějí z pražského zasedání hlavní účastníci. Podle nich jednání splnilo svůj účel na jedničku, a především organizace tohoto světového fóra byla skvělá: "Praha a Česká republika mohou být hrdy na to, jak bylo zajištěno. Není pochyb o tom, že to posílí prestiž a pověst české metropole," pochválil organizaci výročního zasedání Světové banky a Mezinárodního měnového fondu jeho výkonný ředitel Horst Köhler. Jeho slova v závěru fóra potvrdila i zástupkyně České republiky u Světové banky Jana Matesová... uvedla zástupkyně České republiky u Světové banky Jana Matesová.

Šéf Mezinárodního měnového fondu vysoce ocenil také postup české policie proti odpůrcům světové globalizace...

"Tyto násilné akce skupinek lidí, kteří nepřijeli do Prahy diskutovat, ale ničit, je třeba odsoudit," řekl Horst Köhler s tím, že odmítá silový nátlak. Zdůraznil, že obě finanční instituce, které se právě tady v Praze dohodly na nové a těsnější spolupráci, jsou otevřeny dialogu.

Se čtyřmi stovkami zástupců nezávislých organizací, které kritizují některé aktivity banky a fondu jednal přímo na zasedání viceprezident Světové banky Mats Karlsson...

"S nimi jsme měli velmi konkrétní a produktivní diskusi a máme diskusi o našich investicích do ropovodu, do plynovodu, energie apod. a rozhodli jsme se tady, abychom v nejbližší budoucnosti diskutovali více o tom, takže něco nového z toho určitě vyplyne."

Světové finanční fórum, které ve čtvrtek skončilo v pražském Kongresovém centru, jednalo zejména o aktuálních výzvách 21.století, jakými jsou AIDS, růst počtu obyvatelstva na naší planetě, potírání chudoby a rozvoj třetího světa...

"V této souvislosti bych chtěl zvláště poděkovat prezidentu Havlovi za to, že obrátil naši pozornost na to, co je zřejmě dnes nejdůležitější, tedy hodnotový žebříček a otázky humanity", prohlásil závěrem prezident Světové banky James Wolfensohn. Upozornil přitom na zodpovědnost rozvinutých zemí vůči rozvojovým a potřebu zaručit jejich stabilní ekonomický rozvoj.

Tolik k zasedání, které jak víte z našich zpravodajských relací, doprovázely akce odpůrců globalizace.