Olomouci patří studentům češtiny

K létu v České republice už desítky let neodmyslitelně patří letní školy slovanských studií. Jedna z nich například už od neděle probíhá v Olomouci.

Už po jednadvacáté otevřela své brány Letní škola slovanských studií na Univerzitě Palackého v Olomouci. Letos se přihlásilo devadesát studentů, z nich téměř padesát stipendistů ministerstva školství, ostatní jsou takzvaní "samoplátci". Evropa je zde zastoupena bohatě - od Ukrajiny po Španělsko a od Finska po Bulharsko, "také jsou tady účastníci ze Spojených států amerických, z Kanady, z Nového Zélandu, z Taiwanu nebo z Japonska," doplňuje tajemnice letní školy Tereza Vrbová.

Slovo "studenti" možná svádí uvažovat o lidech kolem dvaceti let, což samozřejmě není pravda, jen věkový rozdíl mezi nejstarší a nejmladší účastníci představuje půl století: "Letošní nejstarší účastnicí je paní Diana z Velké Británie, která se narodila v roce 1945. A naopak takovou letošní výjimkou, nejmladší účastnicí, je Valentina z Nového Zélandu, a ta má třináct let."

Zajímavá je samozřejmě i různá motivace jednotlivých frekventantů letní školy slovanských studií: "Jsou tu studenti bohemistiky nebo slavistiky, ale také třeba profesoři češtiny. Také jsou tady třeba lidé, kteří v České republice pracují v zahraničních firmách anebo jsou tady lidé, kteří mají například předky z České republiky. Mají tady kořeny a vracejí se sem a mají o tu češtinu zájem."

To se týká právě i nejmladší účastnice, která sice přijela ze vzdáleného Nového Zélandu, ale do země předků: "Valentina Nováková se svým tatínkem Jeffem Novákem mají české předky. Pocházejí tady z olomouckého kraje, mají tady rodinu."

Terezy Vrbové jsme se nemohli nezeptat, čím se právě Letní škola slovanských studií v Olomouci liší od podobných kurzů na českých univerzitách. "Myslím si, že ve srovnání s ostatními letními školami studenti u nás oceňují prostředí a to jak města, historické Olomouce, tak prostor, ve kterých se uskutečňuje výuka. Kurzy probíhají v historické budově Jezuitského konviktu, takže myslím, že to prostředí je pro ně určitě velmi atraktivní."

Výuka češtiny na různých stupních náročnosti probíhá vždy v dopoledne, odpolední hodiny patří obvykle přednáškám z oblasti lingvistiky, literatury, historie, hudby i architektury. Víkendy olomoucká letní škola slovanských studí vyhradila výletům na zajímavá místa.

"A ještě si myslím, že takovou poměrně zajímavou věcí, co se týče doprovodného programu, je divadelní workshop, který jsme připravili ve spolupráci s herci Moravského divadla v Olomouci," doplňuje Tereza Vrbová. Workshop je v nabídce teprve podruhé a bude vycházet z loňských zkušeností: "Oni trénovali klasické české jazykolamy, takže cizinci se trápili se strč prst skrz krk a podobně, zpívali české písničky a potom nacvičovali právě pod vedením herců nějaké scénky. Studenti byli vyzváni k tomu, aby opravdu rozvíjeli svou fantazii a vytvářeli prostě to co je napadne."

Letní škola slovanských studií v Olomouci potrvá do 17. srpna. Studenti zde mohou poprvé získat mezinárodní certifikát Evropské unie, který se skrývá pod zkratkou ECL.