Omezení podpory fotovoltaiky

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Zlaté časy pro majitele a provozovatele solárních elektráren v Česku zřejmě končí. Vláda totiž na svém středečním jednání schválila novelu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, která ukončí podporu pro solární elektrárny postavené na volných plochách.

Foto: Evropská komise
Podle premiéra Petra Nečase chce vláda novelu zákona prosadit ve zrychleném řízení a měla by začít platit od 1. ledna příštího roku. Další opatření proti zdražení elektřiny budou podle něj následovat postupně. Jak premiér Nečas sdělil, vláda zatím chystá dva kroky.

"Od 1. března roku 2011 končí podpora pro fotovoltaické elektrárny, které by byly umístěny na zemědělské půdě. Návrh novely též eliminuje možnosti spekulativního připojení k elektrické soustavě tím, že znemožňuje získávání podpor pro tzv. ostrovní provozy, to znamená provozy, které nejsou zapojeny do sítě, nicméně na základě svého zbudování a provozu ostrovní sítě si zakládají nárok býti připojeny."

Vláda si od schválení novely zákona o podpoře obnovitelných zdrojů slibuje méně solárních panelů na zemědělské půdě a menší zdražení cen elektrické energie. Ušetří také peníze na výplatách státní podpory solární energetiky.

Martin Kocourek
"My jsme to nastavili tak, že projekty, které jsou teď v běhu, mohou být v případě splnění všech podmínek řádně dokončeny, a nároky na podporu zůstávají. Nicméně pokud budou mít problémy, tak je to problém těch investorů, nikoliv českého státu,"řekl po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Pokud novelu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů zákonodárci schválí co nejdřív, přinese podle něj miliardové úspory:

"Pokud novela projde zrychleným čtením v Poslanecké sněmovně a následně Senátem, podepíše ji rychle prezident republiky a vstoupí v účinnost od 1. 1. 2011, tak potom podle našich propočtů by to znamenalo, že v nebudou připojeny do sítě fotovoltaické elektrárny o výkonu 700 megawattů, což by znamenalo úsporu minimálně 7,8 miliardy korun na podporách."

Česká fotovoltaická průmyslová asociace souhlasí se záměrem vlády omezit výstavbu velkých solárních elektráren na zemi, novela však podle ní obsahuje řadu nesystémových prvků. "Jsme jednoznačně pro ukončení mamutích projektů, ale potřebná regulace nesmí zlikvidovat malé projekty," uvedla Zuzana Musilová, která plní funkci generálního sekretáře asociace.

Ekologické organizace rozhodnutí vlády vesměs přivítaly. Stejně jako fotovoltaické asociaci se jim však nelíbí, že vláda chce podporu solárních elektráren omezit jen na panely instalované na střechách či stěnách budov. Bez podpory by podle ekologů neměly zůstat projekty například na skládkách, v průmyslových areálech či na protihlukových stěnách. Podle Vojtěcha Koteckého z hnutí Duha by měla být zavedena i zvláštní daň pro výrobce solární energie:

"Speciální jednorázová daň, kterou by stát měl uvalit na solární elektrárny uvedené do provozu v letošním a loňském roce. Byla by nastavená tak. aby zmizely nůžky, které se rozevřely mezi vysokou výkupní cenou a reálnými výrobními náklady. Tím pádem by mohla pokračovat rozumná podpora čisté energetiky, která nebude spotřebitele stát zbytečně moc, tak, aby pokračoval rozvoj obnovitelných zdrojů, ale nepokračovalo zlatokopectví."