Oslavte s námi 100 let Českého rozhlasu. Napište nám, kde nás posloucháte a získáte speciální QSL

Už 100 let Český rozhlas informuje i baví své posluchače nejen v České republice, ale i v zahraničí. Radio Prague International chystá na narozeninový den speciální vysílání. Dejte nám vědět, kde všude jste ho slyšeli. Odměnou bude speciální QSL, kterou jsme u příležitosti výročí vydali.

Vysílání Radiojournalu ze stanu ve Kbelích | Foto: APF Český rozhlas

Pravidelné rozhlasové vysílání pro veřejnost bylo v Československu zahájeno 18. května 1923. Ve 20 hodin 15 minut se z plátěného stanu v Praze – Kbelích ozvalo „Haló, haló, zde vysílací stanice Radiojournalu…

Stan rozhlasovým nadšencům zapůjčil místní skautský oddíl. Přenos trval přibližně hodinu. I když první týdny a měsíce vysílání nezasáhlo ani tak veřejnost, jako spíše fanoušky techniky, zařadilo se Československo po Británii mezi první evropské země s pravidelným vysíláním.

QSL, kterou jsme vydali u příležitosti 100. výročí, pochází z rozhlasové výstavy z roku 1933 a ukazuje, kam směřovaly první mezinárodní přenosy z Československa.

Na 18. května jsme pro Vás připravili program reportáží ze zákulisí Českého rozhlasu. Napište nám, kde všude jste naše vysílání slyšeli. Rádi bychom zmapovali, kam po 100 letech od prvního přenosu dosáhne Český rozhlas dnes. Uvítáme, když nám případně pošlete i svou fotografii z města, místa, kde nás posloucháte.

Ti z Vás, kdo mají zájem a pošlou nám svou adresu, obdrží speciální QSL. Ostatním ji zašleme mailem.


QSL 2023

klíčové slovo: