Ostravské jednání V 4 + 1

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Aktuální otázky Evropské unie a budoucnost Kosova - to byly hlavní body pondělního jednání premiérů zemí tzv. Visegrádské čtyřky a Slovinska v Ostravě. V mnohých unijních záležitostech se předsedové vlád Česka, Polska, Slovenska, Maďarska i Slovinska shodli, na otázky týkající se osamostatnění jihosrbské provincie ale nemají jednotný názor.

Zleva: Donald Tusk,  Janez Janša,  Mirek Topolánek,  Ferenc Gyurcsány a Robert Fico,  foto: ČTK
Premiéři Česka, Slovenska, Polska, Maďarska a přizvaného Slovinska, které se ujme předsednictví Evropské unie v polovině příštího roku, se shodli na tom, že chtějí urychlit ratifikaci reformní smlouvy unie. Slovinsko si přeje, aby byla ratifikace hotova do konce června. V Česku začne o evropské smlouvě jednat Poslanecká sněmovna a Senát na své první schůzi v novém roce, řekl premiér Mirek Topolánek. Vyzdvihl také význam nadcházejícího vstupu Česka a dalších zemí unie do schengenského prostoru. Podle něj sice nebude tak silný jako stříhání drátů v roce 1989, ale významný je a fakticky znamená náš návrat do Evropy:

"Odstraňování jednotlivých míst, celnic, kde se dalo přecházet, to s sebou samozřejmě ponese řadu problémů, ale myslím, že pro všechny to bude daleko pohodlnější život. Myslím si, že po mnoha desítkách let se budeme pohybovat zcela svobodně po celé Evropě."

Budoucnost Kosova by podle premiérů zemí Visegrádské čtyřky a Slovinska měla řešit Evropská unie. V úvahu by přitom měla brát i požadavky Srbska. Na otázky, týkající se osamostatnění jihosrbské provincie, ale nemají účastníci ostravského jednání jednotný názor. Například slovenský premiér Robert Fico řekl, že uznání nezávislosti Kosova vnímá jeho země problematicky:

"Bude pre nás mimoriadne komplikované, ťažké uznať Kosovo ako samostatný štát v prípade, že Kosovo vyhlási svoju nezávislosť samo, bez toho, aby to bylo podložené rozhodnutiami príslušných medzinárodných organizácií a dohodami medzi najvýznamejšími medzinárodnými hráčmi."

Demonstrace v Kosovu za jeho nezávislost,  foto: ČTK
Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány soudí, že osamostatnění Kosova nelze zadržet. "Pokud se poučíme z 20. století, pak bychom měli na Balkáně postoupit směrem ke klidu a prosperitě. Získání nezávislosti Kosova by se ale mělo odehrát za asistence Evropské unie, není to věc Ameriky. Pokud nejsme schopni prezentovat nějaké řešení v této otázce, pak nemá cenu hovořit o zahraniční politice," uvedl šéf maďarského kabinetu.

Shodnout se na budoucnosti Kosova bude podle premiérů zemí Visegrádské čtyřky a Slovinska největší problém. Přesto je předseda české vlády Mirek Topolánek přesvědčen, že ostravská schůzka usnadní jednání v Radě Evropy:

"Musím říct, že nemáme úplně totožné pohledy, ale vyměnili jsme si názory a pevně věříme, že i tato diskuse, která dnes proběhla v Ostravě, povede k pozitivním závěrům na evropské radě v pátek. Trváme na tom, že samostatnost Kosova musí být případně řízený proces a Srbsko nesmí zůstat stát stranou."

Samotné Srbsko chce, aby případné vyhlášení nezávislosti Kosova posoudil Mezinárodní soud v Haagu. Prohlásil to srbský prezident Boris Tadič, který se pokusí předložit otázku Kosova Radě bezpečnosti OSN.