Otazníky kolem CzechTeku

Petr Holub, foto: autor
0:00
/
0:00

Už dva týdny se u nás vedou diskuse a spory, které vyvolal zásah policie proti účastníkům technoparty CzechTek 2005 u Mlýnce na Tachovsku. Nejčastěji se diskutují otázky, zda policejní zásah byl oprávněný, proč se neobešel bez brutálních zákroků, jak do budoucna předcházet podobným střetům. Nejen na to se komentátora Hospodářských novin Petra Holuba ptal Josef Kubeczka.

Nejpádnějším argumentem proti zásahu policie na CzechTeku 2005 jsou videozáznamy některých brutálních zákroků těžkooděnců. Je zde podle Vás na místě srovnávání těchto zákroků s potlačením studentské demonstrace v roce 1989 na pražské Národní třídě?

"To je myslím dosti zavádějící. Přirovnání by měla být spíše taková, aby ozřejmila, o co tam vlastně šlo. V tomto případě, když se přirovnává zásah v Mlýnci k zásahu na Národní třídě v roce 1989, tak se tím jenom probouzejí zhruba stejné emoce, ale nic se tím neříká. Pokud bych měl hledat srovnání, tak bych snad našel příklad z Berlína - prvomájové demonstrace na Kreuzbergu, které stejně jako CzechTek u Mlýnce nejsou přede hlášeny, dochází tam k velkým potyčkám s policií a mají zřetelný, samozřejmě levicový politický podtext. To všechno do určité míry bylo i v Mlýnci. Pokud jde o ten konkrétní zásah policie, tak ti naši si neuvědomili, že budou bez pochyby mít co do činění s lidmi, kteří se budou poměrně sofistikovaně bránit a mnozí z nich budou dokonce mít zájem na tom, zvláště ti, kteří přijeli z ciziny a byli zkušenější, tento konflikt eskalovat. Policisté proto použili jedinou reakci, a tou byla zvýšená brutalita zásahu. Někteří bez pochyby ztratili nervy úplně a vybíjeli si na účastnících technoparty svůj vztek. Nebylo to zvládnuté, a v tom byl ten problém."

Jak podle Vás vysvětlit skutečnost, že videozáznamy usvědčují policii z brutality, ale zasahující zdravotníci napočítali více zraněných těžkooděnců?

"To by mně až tak nepřekvapovalo, pokud by to tak bylo skutečně, protože je pravda, že policisté tam opravdu nejsou od toho, aby zmlátili co nejvíce lidí, ale aby jich zmlátili co nejméně. Jsou vlastně placeni za to, že mnohé útoky snáší. Při západoevropských demonstracích je přece běžné, že je více zraněných policistů."

Technaři se poměrně často odvolávají na Listinu základních práv a svobod, na to, že bylo porušeno jejich právo shromáždit se a společně se bavit při technohudbě. Jak však toto právo skloubit například s právem místních obyvatel na nerušení nočního klidu?

Například tady tolerovala i setkání Hells Angels, což je nesmírně podezřelá organizace. Toto se ale dá tolerovat pouze tehdy, když jsou zajištěny některé elementární věci, to znamená, že je to předem ohlášeno, je zajištěna hygiena, například příjezd požárníků, je přesně stanoveno, na jakých pozemcích se bude celá ta zábava konat. Nic z toho v případě CzechTeku nebylo, a to znamená, že tento anarchismus není většinovou společností dlouhodobě tolerovatelný a k nějakému konfliktu dojít muselo. Teď se debatuje o tom, jestli ten zásah byl přiměřený, ale zajímavější by byla debata, co s tím dělat dál, jak by měl CzechTek vypadat za rok. Hlavní otázka stojí, do jaké míry tyto akce tolerovat. Do určité míry by to nepochybně bylo možné, ale zároveň, aby tím de facto nebylo porušeno řekněme právo samosprávy. CzechTek absolutně nerespektuje, že se nachází na území nějaké obce, která přece jenom žije nějaký komunitní život, a oni do toho naprosto brutálně vpadnou. Pokud by jim to ta obec povolila, tak se zřejmě dalo proti CzechTeku a podobným akcím, byť takto anarchisticky vedeným, jen těžko něco namítat."

Hostem u mikrofonu Radia Praha byl komentátor Hospodářských novin Petr Holub.