Panorama II: Česká Windows Vista jsou na trhu, zatím s určitými problémy

1. března se tedy dočkali i Češi. Čeho? Přece Windows Vista v české verzi, nejnovějšího operačního systému z dílny Microsoftu. Už také zazněly hlasy, že - ať se to odpůrcům Microsoftu líbí nebo ne - Vista se stane symbolem IT světa v příštích několika letech. Podle generálního ředitele české pobočky Microsoftu Michala Čupy prý bude mít Vistu do dvou let polovina počítačů v Česku. Na české verzi se podílel i Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR (viz. Kaleidoskop 27.5. 2006 - Záludnosti české gramatiky už řeší počítačový program). Systém přináší celou řadu technologických novinek. Někteří z těch, kteří Vistu toužebně očekávají, mluví až o zázraku. Odborník Tomáš Holčík z časopisu Computer se tomu usmívá.

"Zázraky v počítačích se už dlouho nedějí. Operační systém Windows Vista je do značné míry pokračováním evoluce operačních systémů Microsoft. Pokud uživatelé zvládají Windows XP, systém Vista jim přináší zejména výrazně přepracované uživatelské rozhraní. Současně je tam také vyšší bezpečnost při práci na internetu, případně při používání některých neznámých programů. V každém případě Windows Vista vyžaduje více potvrzování od uživatele při každé potenciálně nebezpečné operaci. Uživatel je vyzván, aby potvrdil svou akci. Nejspíše vás to bude prvních pět dní pěkně otravovat, zejména když budete instalovat nové programy a konfigurovat veškerý hardware."

A bude na tom Vista lépe než XP u multimediálních funkcí?

"Tam to není tak diametrálně odlišné od XP. Naopak, v současné době by se dalo říci, že je to ve Vistě horší než ve Windows XP. Je to zejména kvůli chybějící podpoře řady ovladačů, starší zvukové karty nemusí fungovat, nemusí fungovat prostorové reproduktory, aktualizované ovladač vyžadují grafické karty. Je tam docela dost problémů, které ještě zbývá vyřešit. Problémy mohou mít i některé televizní tunery. V tomto ohledu bych doporučil vyčkat tak půl roku, než výrobci hardwaru zareagují na přítomnost Visty na trhu a nové ovladače doplní."

Je tedy oprávněný názor, že Vista bude nadlouho symbolem IT světa?

"Vista je pro uživatele jenom přemalovaným systémem Windows XP. Hlavní změny jsou ale v jádru systému, ve způsobu, jakým je ten systém navržen, ve způsobu, který mu umožní další rozvoj."

Takže určitý milník to podle Tomáše Holčíka přece jen je.