Panorama: Raději dnes digitální televizor nekupovat?

Digitální televizní vysílání u nás zkušebně začalo v roce 2000, řádné vysílání bylo zahájeno loni v říjnu. Do konce roku by už měla být digitálním signálem pokryta více než třetina země. S vypnutím posledních pozemních analogových vysílačů se počítá v roce 2012. V té době budou muset mít všichni diváci buď převaděče digitálního signálu pro své staré analogové televizory, tzv. set-top-boxy, nebo už přímo nové televizory s digitálními tunery. Zatím je ale digitální vysílání v Česku - na rozdíl od mnoha zemí západní Evropy - velkou novinkou. A mnozí Češi mohou být postaveni před otázku: Vyplatí se už dnes kupovat digitální televizor?

Set-top-boxy jsou vcelku levné. Dají se pořídit už za dva tisíce korun. Připojení k analogovému televizoru je jednoduché, i když se samozřejmě najdou i výjimky. Digitální televize jsou naproti tomu daleko dražší, spíše je najdeme v cenovém řádu desetitisíců korun. Problém je v tom, že Evropa za pár let přejde na nový formát digitálního televizního vysílání. Tomáš Holčík z časopisu Computer upozorňuje, že pak nastane v podstatě stejná situace jako při přechodu z analogového na digitální vysílání.

"V současné době se digitálně vysílá ve formátu MPEG-2. Všichni s tím souhlasí. A stejně tak všichni souhlasí s tím, že v budoucnu se bude vysílat ve formátu MPEG-4. Ten současné set-top-boxy nedokáží zpracovat a nejsou schopny zobrazit kanály v MPEG-4. Jestliže si dnes někdo koupí set-top-box, tak má téměř jistotu, že za několik let si bude muset kupovat další, který podporuje nový formát."

To je jistě pravda, ale set-top-box je relativně velmi laciný, takže to člověka nebude moc bolet. Když si ale nyní někdo koupí digitální televizi, která také podporuje jen formát MPEG-2, tak mu bude za pár let také k ničemu.

"Ano. To platí jako v případě současných analogových televizí, které po úplném vypnutí analogového signálu budou v podstatě jen hloupé monitory. Nebude se vůbec využívat ta ladící část vevnitř. I v případě digitálních televizí lze počítat s tím, že v horizontu pěti šesti let bude pro ně nutné pořídit set-top-box pro podporu formátu MPEG-4."

Existuje ještě další důvod, proč s nákupem digitální televize nespěchat. Na rozdíl od Spojených států nebo Japonska nebude u nás ještě dlouho možné při sledování běžného televizního vysílání využívat širokoúhlého obrazu s vysokým rozlišením. Přechod na formát 16:9 naše televize v dohledné době neplánují.

"Česká televize nemá obsah pro celodenní vysílání. To samé platí i pro komerční televize. Nákupní práva na programy ve vysokém rozlišení jsou vyšší. Současné také kanál s vysokým rozlišením by obsadil jeden celý multiplex digitálního vysílání, ve kterém je v současné době šířeno pět televizních kanálů. Celý tento multiplex by si tedy zabral jediný televizní kanál ve vysokém rozlišení. Nástup vysílání ve vysokém rozlišení lze čekat právě až s příchodem formátu MPEG-4, který je úspornější, má lepší parametry pro přenos více obrazových dat. Odhadl bych to na horizont šesti osmi let."

Podle Tomáše Holčíka zkrátka lidé, kteří mají hlouběji do kapsy, ušetří, když si dnes spíše koupí klasickou analogovou televizi ve formátu 4:3 a k ní si pořídí laciný set-top-box. Dnešní drahé ploché digitální televize budou stejně za pár let také zastaralé. Později si člověk pořídí novou moderní televizi a jistě za výrazně výhodnější cenu.