Panská skála. Slavné kamenné varhany si ‘zahrály‘ i ve filmech

Panská skála

Kamenné varhany, Čertovy varhany či jednoduše Varhany. Tak se říká čedičovému pahorku nazvanému Panská skála u Kamenického Šenova na severu Čech. Skálu totiž tvoří kamenné sloupce, jejichž uspořádání připomíná píšťaly chrámových varhan. Národní přírodní památka je oblíbeným cílem turistů i českých, ale i zahraničních filmařů.

Panská skála | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International

Panská skála je nejstarším českým chráněným geologickým územím a jedním z nejstarších chráněných území v Evropě vůbec. Za její dnešní podobou je dlouhá a zajímavá historie – původně zde žádná skála nebyla, ale asi 30 metrů vysoké holé návrší, na jehož vrcholu se nacházela trojice křížů nazývaných Kalvárie nebo Křížový vrch.

V 18. století zde pak vznikl první lom. Čedič se používal na dveřní, okenní i jiné sloupky, patníky či obrubníky. Vytěžený materiál byl také vyvážen do zemí Beneluxu. Protože čedič má značnou chemickou odolnost proti mořské vodě, využíval se tam pro stavbu přímořských hrází. Měl také posloužit k zabezpečení ponorkové základny na ostrově Helgoland.

Panská skála | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International

Postupné lámání hranolů kvalitního kamene ale také odkrylo unikátní přírodní jev - štíhlé téměř svislé čedičové pěti až šestiboké pravidelné sloupce. Tehdy se také objevily první snahy zastavit postupné ničení a Panskou skálu zachránit.

V roce 1895 vydal zemský úřad rozhodnutí, které další těžbu v oblasti zakazovalo a Panská skála se stala geologickou rezervací – nejstarší na území Česka. Těžbu to ale zcela nezastavilo a kameny se odlamovaly dál. Od začátku první světové války sice jen příležitostně, přesto se v roce 1939 uvažovalo o likvidaci celého skalního útvaru. K tomu naštěstí nedošlo a v roce 1948 přišel definitivní zákaz těžby a dnes je Panská skála zařazená mezi národní přírodní památky.

Panská skála | Foto: Jaroslav Hoření,  Český rozhlas

Kulisa filmařů

Panská skála | Foto: Jaroslav Hoření,  Český rozhlas

Čedičový útvar sloužil také jako kulisa celé řadě filmařů. Skála se objevila třeba v pohádce Pyšná princezna z roku 1952. Využili ji také filmaři při natáčení francouzského filmu o kouzelníkovi Merlinovi v roce 2011. Město Kamenický Šenov získalo darem část kulis, které byly součástí kouzelného vchodu v Panské skále. Skála se objevila také v českém filmu Hodinářův učeň z roku 2020 ale také v reklamě nebo videoklipech.

Z vrcholu je pěkný výhled na Kamenický Šenov a okolní kopce. Pod skálou je malé jezírko, které vzniklo v jámě po vytěžení horniny a je plněno srážkovou vodou. Na jihovýchodním úpatí Panské skály pak stojí Mariánský sloup.

Byl postavený na památku mladého tovaryše a vdovy, kteří zde umrzli za bouřlivé zimní noci 18. ledna 1739. Jeho přesné stáří ale není známé. Sloup byl několikrát opravován a rekonstruován. V lednu 2001 byl ale neznámým vandalem povalen a rozbit na několik kusů. Naštěstí se jej ale podařilo opravit. V minulosti bylo u sloupu vysazeno šest lip, dnes z nich zbývá už jediná.

Slavné Varhany se drolí

Panská skála | Foto: Jaroslav Hoření,  Český rozhlas

V posledních dnech se na Panské skále uvolnily čedičové sloupky. Radnice v Kamenickém Šenově proto z bezpečnostních důvodů omezila vstup do okolí této přírodní památky. Město na webu uvedlo, že z kamenných bloků se na některých místech odlučují velké kusy čedičových píšťal a mohou spadnout. Situaci podle města řeší správa chráněné krajinné oblasti České středohoří.

Podle odborníků zatím nehrozí, že by se skála rozpadala celá. Jde podle nich o přirozený proces zvětrávání skály.

12
50.7692892
14.4846705
default
50.7692892
14.4846705
klíčová slova:

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.