Patriarcha husitské církve Jan Schwarz odstoupil

Patriarcha Jan Schwarz, foto:ČTK
0:00
/
0:00

Třetí největší církev v České republice Církev československá husitská, se dostala do hluboké krize, která proniká na veřejnost. Několik měsíců trvající vzájemná osočování vyvrcholila na víkendovém sněmu, po němž hlava církve, patriarcha Jan Schwarz rezignoval na svoji funkci. Kolega Vilém Faltýnek ho zastihl v pondělí v ústředí při předávání kanceláře.

Patriarcha Jan Schwarz,  foto:ČTK
Církev československá husitská patří se 99.000 věřícími k třetí největší církevní organizaci v České republice. Její sídlo v pražských Dejvicích nyní opouští její v pořadí sedmý patriarcha Jan Schwarz:

"Já jsem svolal tento sněm, abych předložil církvi zásadní problém, a to je stav církve, neochota k obnově církve, rozpačitá tendence k některým událostem v církvi, a žádal jsem sněm o důvěru. Bohužel už na samém počátku sněmu, ve chvíli, kdy měla nastat bohoslužba, kterou podle řádu a tradice má sloužit patriarcha, bylo rozhodnuto předsednictvem sněmu, že nebude žádné kázání, bude se pouze číst z Bible. Takže jsem v tuto chvíli udělal jediné: požádal jsem sněm, aby rozhodl, kdo povede tu bohoslužbu. A ve chvíli, kdy většina byla pro bratra Špaka, pojal jsem tuto situaci jako hlasování o důvěře a rezignoval jsem na funkci patriarchy."

Schwarzovi se delší dobu nelíbilo hospodaření ústřední rady církve. Na sněmu vyvrcholil několikaměsíční spor plný osobních invektiv a obviňování z nečistých záměrů při nakládání s penězi a majetkem církve mezi biskupy a patriarchou. Hlavní oponent Jana Schwarze biskup Bican Schwarze obviňuje ze lží:

"Všechny ty případy, které medializoval, nebyly podloženy relativními důkazy, všechno to byly smyšlenky, které byly účelově sděleny veřejnosti. Pokud se jedná o chrám sv. Mikuláše, což je nejfrekventovanější kauza, tak tam pochopitelně ten hlavní důvod, a on mi ho i sdělil v určitém rozhovoru, nebylo jakési svatokupčení, o to vůbec nejde, ale jeho domněnka nebo blud, že tato rada starších vydává opoziční časopis Nový československý zápas, což není pravda - takže to byl hlavní důvod útoku na celou náboženskou obec."

Senátor Martin Mejstřík chtěl vystoupit v úvodu sněmu se smírčím projevem, to mu ale nebylo umožněno, promluvil tedy až na závěr. Řešení vidí v ustavení nezávislé kontroly:

"Chtěl jsem, aby se církev zamyslela, jestli by nebylo lepší, když proti sobě stojí dva tábory, kdy jeden nevěří druhému a jsou zpochybňovány i vnitřní církevní orgány, které tyto konflikty mají řešit, si prostě pozvat arbitry úplně vně církve. To znamená právníky a ekonomy, kteří by prostě posoudili, kde je pravda."

Patriarcha Schwarz rezignoval v polovině svého funkčního období. Podle něj se události v církvi podařilo uvést do pohybu a nelze tedy rezignaci vnímat jako prohru.

"Já jsem měl několik možností, kdy jsem se mohl dohodnout s biskupským sborem na nějakém modu vivendi, na způsobu soužití až do konce mého volebního období. Ale protože by to vůbec neřešilo tu podstatnou situaci této církve, tak se mi zdálo, že právě tím, že odmítnu podepsat mzdovou uzávěrku za rok 2004, která není v pořádku, že prostě otevřu do diskuse problematiku, která do té doby byla všem známá, ale jakoby pod hladinou, tak že tím vlastně donutím tu církev, aby se postavila k problémům čelem. Takže já jsem urychlil ty procesy, a ty jsou dnes nezastavitelné a budou se nějakým způsobem určitě řešit dál. Kdybych zůstal v té funkci, tak by bylo nutné, abych i nadále konzervoval ty záležitosti, a to se mi nechtělo."