Pavel Faschingbauer zažil na pražském půlmaratonu nezvyklého "apríla"

Foto: ČTK

Sobotní pražský půlmaraton se běžel tradičně v režii keňských závodníků. Vítězství vybojovali Kibiwott a v traťovém rekordu Kwambaiová. Nechtěný "apríl" se povedl organizátorům, kteří nejlepší české běžce Faschingbauera a Klimešovou omylem vyhlásili za mistry republiky, ačkoliv se domácí šampionát běží až v srpnu v Liberci.

Foto: ČTK
Pavel Faschingbauer bral organizační lapsus na stupních vítězů s nadhledem.

"Mně to je jasný, že to není MR. Spíše jsem se divil, že je to při vyhlašování takto prezentováno. Tam asi vzniklo opravdu nějaké nedorozumění, protože pražský maraton je MR, ale půlmaraton samozřejmě není."

Na trati v centru Prahy nelze údajně dosahovat nejlepších světových časů kvůli nevhodnému povrchu. Kroměřížský atlet však ve své kariéře přijal v uvozovkách i větší výzvy.

Pavel Faschingbauer,  foto: ČTK
"Povrch není na půlmaratonu zase tak hrozný. Po kostkách se běží v začátku na Karlově mostě, ale ty kostky jsou snad v betonu, takže to je rovné a nevadí to. Poslední km na Kampě je horší - kostky jsou nerovné a je potřeba hodně síly, protože když jí člověk nemá, hodně mu to rozhodí tempo. Musím ale říct, že jsem běžel na horších površích, např. na MS v Bruselu 2002 byly takové kostky, že přes ně museli dávat alespoň koberce, aby se vůbec dalo běžet. Oproti tomu je ten pražský nádherný povrch."

Přes povodňovou hrozbu se v ulicích hlavního města sešlo hodně diváků. Faschingbauer si domácí atmosféru pochvaloval.

Keňský běžec Stephen Kibiwott,  foto: ČTK
"Já rád běhám v domácím prostředí. Samozřejmě člověk je trochu nervóznější než v zahraničí, ale na druhou stranu mi to pomáhá v průběhu trati. Dneska ti fanoušci opravdu oproti jiným letům více fandili, takže to bylo příjemný."

Vrcholem sezóny je jednoznačně srpnový evropský šampionát ve švédském Göteborgu.

"Hlavním cílem první poloviny sezóny bude zaběhnou dobře maraton tady v Praze a pokusit se zaběhnout limit na Göteborg. V případě, že se to povede, tak těžko mluvit o nějakém umístění. Chtěl bych tam samozřejmě zaběhnout svůj nejlepší čas a co z toho vznikne se dá těžko odhadovat, protože na těchto šampionátech se neběhá na časy a může tak dojít k překvapením. Takže nevím, těžko se na to teď odpovídá."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio