Pivovary zřejmě nebudou platit daň za vylité pivo

Foto: Dominika Nováková, Český rozhlas

Pandemie koronaviru zasáhla i hospodářství pivovarů. Zavřené restaurace a hotely pivo vracely, další zůstávalo neodebrané. Poslanci teď rozhodli, že i do budoucna budou pivovary osvobozeny od spotřební daně za vylité nebo jim vrácené pivo.

To platí v souvislosti s koronavirovou krizí už teď, ale jen do konce letošního roku. Předloha, kterou schválili poslanci ve stavu legislativní nouze, tento systém zavádí trvale. Před epidemií koronaviru zákon převod piva zpět do daňového skladu neumožňoval. Teď míří změna zákona do Senátu.

Pivo nejde vylít do kanálu

Foto: Ondřej Tomšů,  Radio Prague International

Pivovary kvůli zavřeným restauracím očekávají celoroční propady tržeb v řádu desítek procent. Ani likvidace navařených zásob není snadná. Pivo nejde vylít do kanálu, nejdřív se musí postupně neutralizovat. S likvidací se tak pojí mnoho souvisejících nákladů. Podle poslance ODS Petra Bendla bude muset stát likvidaci piva důsledně kontrolovat.

"Bude to znamenat větší nároky na kontrolu, aby nedocházelo ke zneužívání. Aby se nestalo, že jen z titulu toho, že někdo udělá špatné obchodní rozhodnutí, vyprodukuje víc něčeho, co neprodá a stát mu pak bude vracet spotřební daň. To je jediná naše připomínka a apel na ministryni financí, aby na to dohlédli."

Schillerová: Zneužití nehrozí

Alena Schillerová | Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Podle ministryně financí za ANO Aleny Schillerové zneužití nehrozí.

"Nemusíte se bát zneužití. Ty věci se nedějí spontánně. Nad vším dohlíží celní správa. To se nemůže dít bez dohledu orgánů veřejné správy. Zneužitelnost je tam vyloučena."

V principu tedy nebudou muset pivovary platit daň z piva, které neprodaly, ale vrátilo se jim z jejich distribučních skladů. Buď ho pak můžou kvůli krátké době trvanlivosti vylít, nebo přetvořit do jiného produktu. Pokud by se z piva vytvořil jiný alkoholický nápoj, daň by se nakonec platila.

V první covidové vlně odhadovaly pivovary ztrátu až 5 miliard korun. Na snížení odbytu se podepsalo i zrušení letních hudebních festivalů. Největší výrobci čekají pokles mezi 20 a 40 procenty, nejmenší i o více než 50 procent.